Toon kaart
Menu
Stories

SAIL | Eens werden er schepen gebouwd…

Verscholen boven in restaurant Pllek is een unieke verzameling vinylprints uit het rijke archief van de NDSM-werf te zien. Ooit was de creatieve vrijplaats van nu namelijk een werf voor scheepsnieuwbouw. En als u goed kijkt herkent u misschien één van de medewerkers van toen: Leo van der Spek. Hij blikt kort terug op de geschiedenis en toekomst van de werf.

Rouwig dat kunstenaars en creatievelingen het terrein van de voormalige scheepswerf hebben overgenomen is Leo niet. Integendeel. ‘Zonder hen zou het allemaal allang door de gemeente gesloopt zijn. Nu zijn een groot deel van de gebouwen rijksmonument – geweldig toch?’ Leo begon in 1954 bij de bedrijfsschool op de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij – een fusie tussen de NDM en NSM in 1946 – en werkte zich binnen een aantal jaar op tot scheepsbouwkundig tekenaar. ‘En dan vooral tankers en vrachtschepen’.

Tegenwoordig is Leo penningmeester bij Stichting NDSM Herleeft. Een organisatie die zich sinds april 2013 inzet voor het behoud van het historisch gedeelte van de werf. ‘Op dit moment zijn wij het archief aan het bijwerken Onder Helling 4 zijn de vorige jaren veel tekeningen van de bouwkundige dienst van de NSM en NDSM teruggevonden’. Op dit moment zijn de vrijwilligers en Leo deze aan het digitaliseren. ‘Héél veel werk, maar het is toch fantastisch als iedereen straks die tekeningen via de site kan bekijken?’

In het onderkomen van NDSM Herleeft zijn de archiefkasten bezaaid met die scheepsontwerpen. ’Het onderkomen is blauw en we hebben het druk met het digitaliseren van blauwdrukken’. Met een knipoog: ‘Daarom hebben we het huisje ook ‘Blauwdruk’ genoemd’. Maar stilletjes aan wordt het huisje te klein voor al die blauwdrukken. ‘Daarom wijken we uit naar de iets grotere archiefruimte bij Damen Shiprepair Amsterdam, waar we natuurlijk heel blij mee zijn’.

Leo is in dienst gebleven van de NDSM tot de sluiting in 1979. Daarna heeft hij nog tot aan zijn VUT in Lobith bij Scheepswerf de Hoop gewerkt, maar hij is altijd in Landsmeer blijven wonen. ‘MIjn vrouw en kinderen wilden niet weg uit Landsmeer, dus ben ik daar maar op kamers gegaan. Maandagochtend heen en vrijdagmiddag weer naar huis’.

Volgens Leo geeft de tentoonstelling in Pllek een prachtige dwarsdoorsnede van de rijke geschiedenis van de werf. Van prachtige luchtfoto’s tot aan beelden van de Harmonie van Tuindorp Oostzaan, die elke tewaterlating opluisterden. Ons devies: breng tijdens SAIL een bezoekje aan de vinylprints of ga in gesprek met een oud-medewerker van de NDSM-werf. Het is zeker de moeite waard.

Praat mee over de geschiedenis van de NDSM-werf op ons forum

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City