Toon kaart
Menu
Stories

SAIL | Amsterdam Makers Festival

De oude lasloods op de NDSM-werf wordt tijdens SAIL weer vier dagen in gebruik genomen. Ditmaal niet door scheepsbouwers, maar door makers van allerhande producten: van kant-en-klare nasi-saus tot heuse 3D-printers. En het mooie is dat u zelf mee kan doen!

‘De jeugd inspireren om meer zelf te gaan maken – zelf creëren – dat is mijn ambitie’. Aan het woord is Sylvana Kleijn, organisator van de alweer derde editie van het Amsterdam Maker Festival. ‘We zijn in 2013 gestart met een eendaagse try-out in de Kromhouthallen in Noord. Dat beviel zo goed, dat we het festival vorig jaar met twee dagen hebben verlengd’. Het bezoekersaantal groeide van 1.700 naar 3.000 bezoekers en tijdens SAIL hoopt Sylvana dagjesmensen te trekken die nog niet zo bekend zijn met het festival.

Het concept is over komen waaien uit de Verenigde Staten, waar Makers Fairs al langer bestaan. ‘Maar dat zijn vooral beurzen, ik wil er meer een gezellig feestje van maken – een echt festival’. Makers uit Amsterdam zijn welkom om hun producten te laten zien, variërend van eten, drinken, kleding en techniek – je kunt het zo gek nog niet verzinnen, of Sylvana heeft een plaatsje voor je. Daarnaast is er nog een extra dimensie aan het festival. ‘De bezoekers, hoe jong of oud ze ook zijn, mogen meedoen! Voor hen doen we het namelijk’.

Midden in de lasloods vindt het Summerlab plaats, één van de vele makersprojecten. ‘Op dit moment zijn wij tassen van oude t-shirts aan het maken’, vertelt een enthousiaste vrijwilligster. ‘En het mooie is dat de kinderen zo zelf kunnen zien hoe ze van minimale materialen iets nieuws kunnen maken’.

Dat is precies wat Sylvana wilt – en tijdens SAIL probeert ze dat bereik nog meer te vergroten. ‘Deze dagen geven basisscholieren en studenten van het ROC van Amsterdam en de Hogeschool InHolland rondleidingen over de werf en geven ze workshops in de loods. Op die manier probeer ik meer interactie te krijgen. Maar er zijn natuurlijk ook veel ondernemers’.

Eén van hen is de Amsterdamse Gillie Melchiot: ‘Een paar jaar geleden ontwikkelde ik mijn eigen kant-en-klare Kantisaus. Hier in de loods wil ik de mensen door live-cooking laten zien hoe makkelijk het is om zelf een snelle, lekkere Surinaamse nasi op tafel te zetten’. Even verderop zit een meisje een stuk brood te versieren met snoep en lekkernijen onder het toeziend oog van Maaike Jansma. ‘Dit is nu voedselkunst! Geweldig toch? – normaal geef ik langere workshops bij mensen thuis, maar voor het Makers Festival laat ik kinderen losgaan met snoep op brood’.

Deze ultieme zelfstandigheid wordt ook wel De Derde Industriële Revolutie genoemd – makers kiezen wat ze zelf willen maken en doen dat met hun eigen skills. Iemand die dat doet is Michiel Bieshaar. Voor het Makers Festival heeft hij twee zelf ontworpen 3D-printers meegenomen. ‘Dit is nu de toekomst! Mensen kunnen van alles downloaden en het zelf uitprinten. Het mooie is, is dat het allemaal open-source is, dus we kunnen het allemaal met elkaar delen’.

Helaas vallen de bezoekersaantallen deze week tegen. Sylvana: ‘We zitten hier jammer genoeg in een uithoek op de werf, maar hopelijk kunnen mensen ons in het weekend beter vinden. We hebben een levensgroot zeilschip van doeken gemaakt om de mensen van de Lasloods te bedanken. Nu moet het alleen nog geverfd worden en daar kunnen we elke vrije hand voor gebruiken – dus allemaal komen!’

Daarnaast werd er ook flink in het budget gesneden. Van zes initiatiefnemers ging het festival naar slechts één producer-programmeur: Sylvana. ‘Maar stoppen zal ik nooit, het is toch mijn kindje, in november ga ik de nieuwe editie weer voorbereiden – dat wordt hoe dan ook een doorslaand succes’.

Het Amsterdam Maker Festival is nog tot en met zondag 23 augustus te bezoeken in de lasloods op de NDSM werf.

Tags: , , , , , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City