Toon kaart
Menu
Stories

Passie: Transformatorhuis

Naar een behuizing met karakter zoeken. Een oud, slecht onderhouden transformatorhuis op NDSM kopen en vervolgens jaren klussen en kamperen in de bouwval. Dat kan alleen als je met passie zoiets oppakt. Wim Smit vertelt met schittering in zijn ogen de mooiste verhalen over hoe hij samen met zijn vrouw Saskia Zonderland deze rotte tand letterlijk van de grond af aan weer opbouwt tot een parel op de werf. Gepassioneerd over het pand dat zij restaureren, gepassioneerd over oude bandrecorders (zie Passie: AudioSurvivors), gepassioneerd over NDSM. Passie is de drijfveer.

Het transformatorhuis aan de Van Riemsdijkweg is ondanks dat het een betonnen ‘bunker’ is, vriendelijk ogend. Je zou het zelfs charmant kunnen noemen. Maar onder dat liefelijke uiterlijk bleek een hoop ellende te huizen. Wim Smit vertelt met gevoel voor detail hoe hij het pand onder handen moest nemen. Betonnen kolommen werden tot het ijzer kaal gehaald en weer in oude luister hersteld, terwijl bouwkundigen adviseerden om hele kolommen maar neer te halen en te vervangen.

Zo authentiek mogelijk
Over elke restauratie wordt nagedacht. Na wikken en wegen wordt besloten hoe op een zo authentiek mogelijke wijze het gebouw verbeterd wordt. Het moet natuurlijk ook aan de nieuwe bestemming aangepast worden. Dat leidt wel eens tot commentaar van passanten. Zo waren Saskia en Wim jaren op zoek naar een goede vervanging van de stalen deuren boven het bordes. Helemaal tevreden over het eindresultaat hoorden zij twee voorbijlopende dames mopperen dat het jammer was dat die mooie transformatordeuren “zomaar” waren vervangen.

Kamperen op de werf
En toch snapt Wim dat ook nog: “Die oude deuren zijn veel gebruikt voor fotoshoots. Zij waren fotogeniek. Als we het gebouw verder laten vervallen, zal dat steeds leukere plaatjes opleveren, maar uiteindelijk wordt het dan een niet meer te redden slooppand. Men zal moeten begrijpen dat we dit mooie pand een tweede leven geven en dan zal het ook aangepast moeten worden aan een nieuwe bestemming. Verroeste, niet goed sluitende deuren maken het onmogelijk om er veilig en enigszins comfortabel te verblijven.” Dat enigszins blijkt eufemisme te zijn. Wim en Saskia kamperen elk weekend letterlijk in hun droompand. Dit zijn volgens hen de jaren van kou lijden.

Hoogbouw niet erg
In 2012 begonnen zij met hun 10-jarenplan. Ze hebben dus nog een lange weg te gaan Maar uiteindelijk is het dan een modern pand in een prachtig oud jasje. Op de vraag of zij het niet erg vinden dat er dan wellicht hoge nieuwbouw naast hen komt, geven zij aan naar voren over het water te kijken in plaats van opzij. En gek genoeg voegen zij er aan toe: “Misschien zijn dit -ondanks de ontberingen- wel de mooiste jaren hier!” Een overtuigender bewijs van passie kan je niet krijgen.

Bekijk profiel:

Robert Petrus Antonius
Schrijft over NDSM

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City