Toon kaart
Menu
Stories

Passie: AudioSurvivors

Oude banden willen afluisteren en daarvoor een niet-goedwerkende bandrecorder kopen, die repareren en daardoor een bloeiend bedrijf opbouwen. Dat kan alleen als je met passie zoiets oppakt. Wim Smit vertelt met schittering in zijn ogen de mooiste verhalen over zijn klanten en hun apparatuur. Gepassioneerd over zijn producten, gepassioneerd over het pand dat hij samen met Saskia restaureert (zie Passie: Transformatorhuis), gepassioneerd over NDSM. Passie is de drijfveer.

AudioSurvivors is officieel nog niet op de NDSM gevestigd. Wim stelt dat het in het op te knappen transformatorhuis aan de Van Riemsdijkweg nog te stoffig en te koud is om oude audioapparatuur te kunnen restaureren. Maar inmiddels weet heel Noord-Nederland hem wel te vinden op de werf om apparatuur aan te bieden en weer op te halen.
Vaak zit er een emotioneel verhaal aan de te repareren apparatuur verbonden. De bandrecorder of pick-up staat voor een deel van het verleden van de eigenaar.

Reparatie meer dan waard
Door die extra lading heeft men meer over voor de reparatie dan normaal gesproken in deze tijd van snelle vervanging. Een tweede leven voor een stuk kwaliteit audio is niet goedkoop vanwege de vele uren die in het vinden van originele onderdelen en reparatie gaan zitten. Maar elke klant vindt het dat meer dan waard. Zij kopen zo een deel van hun verleden terug. Met passie vertellen zij Smit waar hun audioapparatuur voor staat. En dan zijn zij bij hem aan het goede adres want de reparatie wordt met eenzelfde passie aangepakt.

Zijn eigen tweede leven
Volgens Wim Smit is passie ook de enige manier om zijn vak te bedrijven. Uit zijn verhalen lijkt het wel dat hij al zijn hele leven bezig is met het repareren en reviseren van audioapparatuur. Maar Wim is eigenlijk ook bezig met zijn eigen tweede leven. Na een vervelende periode was hij 10 jaar geleden -eigenlijk net als zijn klanten- op zoek naar een bandrecorder om oude banden te kunnen afspelen. De bandrecorder die hij kocht functioneerde niet, en de volgende ook niet. Onderzoekend bracht hij ze tot leven, hield er één zelf en verkocht de andere. De lol die hij daar in had, verleidde hem om in één keer 20 oude beestjes te kopen. Ze gereviseerd en met garantie verkopen bleek mogelijk. Inmiddels repareert hij meer dan dat hij verkoopt. Het maakt Wim niet uit, want met de oude apparatuur komen de verhalen en dus de passie. Precies dus wat bij hem past.

Bekijk profiel:

Robert Petrus Antonius
Schrijft over NDSM

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City