Toon kaart
Menu
Stories

Open Ateliers Noord 1 & 2 juni NDSM OPEN

Francisca Redeker en ondergetekende treffen elkaar in het Eye, de skyline van Amsterdam aan onze voeten. “Daarboven hebben we een deelexpositie.” De stijlvolle charmante dame, zelf mixed media artiest, wijst met prachtige slavenarmbanden richting de houten wand bovenaan Eye’s arena. Da’s inderdaad geen slechte plek. Hier komt regelmatig kunstminnend en koopkrachtig publiek langs. Het Eye is een inspirerende expositieruimte met allure.

En dat is precies het idee van Open Ateliers Noord (OAN). Noord is daarbij een hip en sexy toevoegsel. Dat weet ik. Ons atelier zit onder Rijksmonument de X helling op de NDSM werf. Daar organiseert de broedplaats tegelijkertijd en in samenwerking de NDSM OPEN. In het weekend van 1 en 2 juni zal er in heel Noord dus kunst te zien zijn. Zet maar vast in je agenda 1 en 2 juni. Komt allen langs kunst kuieren, kijken en kopen!

Francisca heeft een oproep aan alle beeldend kunstenaars van de NDSM werf: DOE mee aan OAN. Zelf deed ze jaren geleden voor het eerst als kunstnaar mee aan de open atelierroute. Aanvankelijk niet eens officieel met de route, maar door haar atelier open te stellen ten tijde van de atelierroute. Dat was een goede eerste kennismaking. “Ik maakte dingen, dat hing daar en mensen vonden daar wat van.” Daarna deed ze mee als officiële deelnemer. Meestal verkocht ze wel wat, vanuit haar toenmalige atelier aan de Nieuwendammerdijk. Vorig jaar heeft ze zelf kunst gekocht na afloop van de route, een brons van Leo van den Bos.

De open ateliers is een goed en goedkoop uitje voor het publiek, (avontuurlijk, inspirerend en gratis entree), maar voor de deelnemers van de route zitten er ook voordelen aan. Open Ateliers Noord biedt niet alleen een podium maar tevens economische en sociale kansen. Onontbeerlijk in deze tijd.

Als beeldend kunstenaar is deelname aan de Open Ateliers Noord een investering.
Wat krijg je terug voor 95 euro inschrijfgeld?

1) PR. Je vergroot je netwerk, haalt de band weer eens aan met je oude netwerk, er komen professionele scouts, kunstminnend en koopkrachtig publiek en je werk krijgt publiciteit.

2) Sociaal. Het bindt buurtbewoners en werknemers van omliggende bedrijven, er komt een nieuw publiek. Sociaal op een ander niveau: de onderlinge band met andere kunstenaars. Beeldend kunstenaars werken vaak alleen; het is inspirerend om te zien waar je collega’s mee bezig zijn, je deelt kennis en soms ontstaan er gezamenlijke projecten. Kunstenaars die samen opdrachten verwerven en workshops ontwikkelen of gezamenlijk een expositie opzetten.

3) Winst voor het stadsdeel Noord, de open ateliers zijn een visitekaartje voor Noord als creatieve plek.

Tot slot is deelname ook een stok achter de deur om iets nieuws te maken. ‘Dat ontkennen de meeste kunstenaars’, aldus Francisca, ‘maar was voor mij wel zo.’ Uit eigen ervaring weet ook ik dat een onverschuifbare deadline voor publiek je net even anders doet werken dan zelfgestelde, verschuifbare deadlines. Dat zijn eigenlijk lifelines; zo’n lifeline loopt door met je leven. Waarom vandaag panikeren als je morgen gewoon verder kan werken?

Naast een investering in geld, die je overigens gewoon als bedrijfskosten af kan trekken, wordt er van de deelnemers ook bijdrage in de vorm van betrokkenheid verwacht. De organisatie van zo’n groot event is lastig rendabel te maken en kan alleen gerealiseerd worden met vele vrijwilligers. Als iedereen een steentje bijdraagt in de vorm van zijn of haar kwaliteiten lukt het prima. Stukjes schrijven, plakken, flyeren, vergaderen, ontwerpen, vele handen maken groots werk.

De organisatie van Open Ateliers Noord helpt kunstenaars om commercieel te denken. Zo zijn de locaties voor groeps- en deelexposities interessant, denk aan Stork, het Eye of de Goudfazant. Vorig jaar werkte de Pop Up Gallery goed. Daar werd betaalbaar werk tussen vijftig en vijfhonderd euro verkocht. Die gallery zat bij de centrale expositie ruimte, dit jaar is dat het karaktervolle Restaurant Stork. Dat soort slimme expositie zaken versterkt het geheel. Ze denken ook aan een loterij voor een kunstkadobon te besteden bij een kunstenaars naar keuze van de open atelier route. Ook het houden van een veiling wordt overwogen. Voor Franciscais Open Ateliers Noord geslaagd als ze een week later, bijvoorbeeld in het Eye uitkijkend over de skyline van Amsterdam, luistervinkt naar de volgende dialoog:

Ik heb zo genoten van die atelier route! Kijk ik heb er deze ring gekocht. Bijzondere goudsmid, ik was al jaren op zoek naar iets aparts.” En als de ander dan haar iphone trekt en zegt. “Wij hebben ook zo genoten. En kijk deze foto hangt nu boven onze bank. We bedrijven iedere avond de liefde sinds dit daar hangt.”

Deadline voor inschrijven en betalen is 1 maart dus geef je snel op.
Neem hiervoor contact op met
Miki: secretariaat@toekomst-ndsm.nl of met Sarah: sarahpayton@upcmail.nl
Wil je meer weten over Open Ateliers Noord, kijk op hun website: www.openateliersnoord.nl

Tags: ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City