Toon kaart
Menu
Stories

Aurora Oceanus = videomapping bij Noorderlicht

Jasper Helmer, eigenaar van Cafe Noorderlicht, loopt bij zijn uitspanning over het gras. De avond valt en er zingt een mooie spanning voor het begin van de SAIL dagen op de NDSM werf. ‘Ik organiseer het tegengeluid, tegen de massa gekte en de commercie’, zegt Jasper. Bij Noorderlicht is The Pirate Bay geprogrammeerd met o.a. Azart, Ship of Fools en een prachtige installatie bestaande uit masten & zeilen. Deze driemaster is midden op het grasveld opgetuigd ten behoeve van het video-mapping project Aurora Oceanus dat er alle avonden te zien zal zijn. De eerste -mapping- testen worden gerund vanuit de rode -Self Made Future- container. Directeur Jozef Hay van BeamSystems, leent zijn materiaal graag uit aan dit unieke project van kunstenares Gitte Spinder: schilderes, VJ en specialist in het creëren videoprojecties. Gitte is beter bekend als SPINSEKT. Haar werk kenmerkt zich door puurheid, schoonheid en vooral vrijheid. In haar werk zie je onophoudelijk beelden van water, golven, oceanen, anemonen, wieren en vooral sirenen. Prachtige vrouwen, onderwater performers, danseressen met de juiste ervaring in lichtgebruik en vooral het camerawerk. Pamela Ferraroni en Violet Jongejans zijn haar partners in vele projecties die Gitta maakt voor tal van festivals en tentoonstellingen in binnen en buitenland.

De performers zoeken met hun bewegingen contrasten van hun lichaam met de techniek; zij dagen de vrijheid uit met hun vrouwelijkheid maar ook het spel van macht en sexualiteit maken hun bewegingen bijzonder. De opnames worden bewerkt en ge-edit door Gitta, die daar een avondvullende voorstelling van maakt, met repeterende beelden en korte interventies op ritme en focus.

Gitte maakt duidelijk dat zij zich voornamelijk concentreert op de content van de video-mapping. Voor de technische toepassing en integratie van de content naar installaties werkt zij met kunstenaar Jeroen Cuypers. Geluidsartiest Steefeest Bonanza maakt de sound scapes bij de installatie: zo zijn de rollen verdeeld. Het werkt, en levert een feeëriek resultaat. 

Cafe Noorderlicht programmeert het oostelijke rafelrandje van de NDSM werf met aan de ene kant The Pirate Bay vol zotten en piraten en aan de andere kant de installatie van puurheid, vrouwelijk schoon en zinnelijkheid. De koepel van restaurant Noorderlicht prijkt in het midden, als een thuishaven voor de zotten, landrotten, zwervers, wereldverbeteraars, kunstliefhebbers, zeelieden, doeners en denkers: mannen en vrouwen…..en hun kinderen.

Programma Aurora Oceanus: 19 t/m 23 augustus

Aanvangstijd:  bij het vallen van de avond

Vrij toegankelijk

 

Tags: , , ,

Bekijk profiel:

Anne Marie Hoogland
Zakelijk leider nationale

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City