Toon kaart
Menu
Stories

NSDM KRIJGT NIEUW SMOEL

De NDSM werf krijgt langzaam maar zeker een nieuw smoel. Was dat oude NDSM smoel dan niet aantrekkelijk? vraagt u zich af. Zeker wel maar het smoel staat op instorten. Daardoor voelt het zo spannend aan op de NDSM; omdat haar smoel in vrijheid rafelt en roest.

Spannend is lekker tot op het punt dat het gevaarlijk wordt. Vervult de NDSM bij mij een zekere een sensatiezucht, mijn sneuvelbereidheid is zero. Dat contragewicht aan de hijskraan wil ik niet op mijn kop, noch op ons atelier. Make-overs kosten knaken. Niet alleen eventueel optrekkend roest creëert instortingsgevaar, de ndsm bezwijkt ook aan de loden last van de crisis en marktconforme handel.

Schreef ik eerder dat de duikboot weg zou gaan, (1 april); sloot ik een weddenschap af dat de hijskraan niet meer overeind zou komen; nu bid ik dat ik het bij het verkeerde eind heb. Ik type dit stukje met fingers crossed: laat de hijskraan terugkomen! Ook al zal ze in haar strakke, rode hoteljas niet gelijken op mijn huidige blauwgrijze roestige liefde.

De skyline is reeds begonnen aan haar extreme makeover. De veranderingen zijn Groots en klein. Groots, in de zin van hoog, is de komst van het internationale boektiekhotel Brooklyn in de iconische toren. Nog grootster, nl. 15 meter hoger en vele malen omvangrijker dan het iconisch hotel, wordt het kantoor/parkeergebouw op de vrije kavel tussen de scheepsbouwloods en de lasloods. Je ziet de veranderingen al, en als je goed kijkt ook de ontmanteling. De kraan mist haar vensters en de paaseilandkop naast de trammetjes is gesneuveld.

Ik voel mezelf net een ouwe lul, ik wil dat het blijft zoals het was. Gelukkig verkeer ik in goed gezelschap. We namen afgelopen maanden een enquete af bij 300 bezoekers van het NDSM terrein. Welke tip zou u geven aan de ontwikkelaars van dit terrein? Zo laten was het meest gegeven antwoord, maar ook zwembad, stadstuin en rechttrekken die handel. Zeggen jullie ook eens wat, beste lezer van ndsm.nl.

Stel je komt over 5 jaar hier weer en dan zegt u: “Goh wat leuk en goed, het is precies zo geworden als de tip die ik toen gaf: nl. …………”

Tags: , , , , , , , , , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City