Toon kaart
Menu
Stories

Nieuw NDSM aan het water

NDSM en boten is een bijna eeuwoude relatie. Werden er vroeger oceaanreuzen gemaakt, nu heeft de pleziervaart haar domicilie. Een prachtplek voor je boot, want het is de eerste grote jachthaven in Amsterdam en nog wel aan ‘the sunny side of the IJ’, sterker nog: op NDSM!! Hoe heeft dit moois kunnen ontstaan?

De wens leefde bij HISWA om naar de hoofdstad te trekken om zo haar internationale karakter te benadrukken en om direct bij haar tentoonstellingen te zijn gehuisvest (HISWA in de RAI en HISWA te water). Nu wilde Amsterdam ook graag een professionele haven, sterker het moest een evenementenhaven worden. Fred Redeker, bestuurslid van de HISWA en havenexploitant, nam de uitdaging aan. Hij ging samen met de HISWA iets moois tot stand brengen.

Hoogwaardige architectuur
Het eerste ontwerp voor het gecombineerde havengebouw, HISWA-kantoor en horeca werd afgekeurd door welstand. De gemeente Amsterdam wilde een gebouw met een hoogwaardige, opvallende architectuur. De noordkant van het IJ moest meer gaan bieden. EYE was hier al een voorbode van. De gemeente was niet alleen veeleisend, maar ook coöperatief. Zo werd de erfpacht voor de (water-)locatie in redelijkheid vastgesteld zodat een bijzonder gebouw gerealiseerd kon worden.

Dit leidde tot de aanstelling van een nieuwe architect: Bjarne Mastenbroek van SeARCH, een bureau uit Amsterdam-Noord. Het resultaat kan een ieder bewonderen, want men kan over de boardwalk rond het architectonische hoogstandje lopen en havenkantoor plus horeca kan men vrij betreden.
Dat het een bijzonder geheel is geworden waar men trots op mag zijn, blijkt wel uit het feit dat op 3 september 2013 op uitnodiging van de HISWA het Nautisch Centrum Amsterdam en de 30ste bootshow worden geopend door Koning Willem-Alexander.

Havenkantoor, HISWA, Loetje
Het geheel is totaal boven het water gebouwd. Om parkeren te kunnen realiseren is er wel een oprit naar de kantoren gecreëerd. Die kantoren voor de HISWA liggen prachtig op de bovenste verdieping. Als je daar werkt, weet je waarvoor je werkt: je bent omringd door water.

Op de tussenverdieping vinden de bezoekers van de jachthaven de faciliteiten. Geen rijtje douches achter klapdeuren, maar heuse privé-badkamertjes, waarvan 2 met een heus ligbad van waaruit je over ’t IJ kan kijken! Natuurlijk ontbreken de wasmachines met muntjesautomaat niet.

Op de begane grond huist het havenkantoor en Loetje. Het populaire Amsterdams biefstuk-restaurant is een extra smaakmaker voor het complex. Dagelijks lopen honderden mensen over de boardwalk om in het restaurant of op het terras plaats te nemen.

Om het gebouw liggen maar liefst 350 ligplaatsen voor de pleziervaart. Dit is exclusief de ligplaatsen rond Loetje, waar gasten kunnen aanmeren voor een borrel of etentje.

Jachthaven
Fred Redeker kijkt het geheel met tevredenheid aan. De helft van de ligplaatsen is half 2013 al verhuurd en daarmee ligt men voor op de begroting. Volgens Fred verkast men niet zo maar van ligplaats omdat men vaak tevreden is, men kent de havenmeester en de buren. Een ingroei van 100 bezette plaatsen per jaar had hij zelf voorspeld. Maar omdat er in Amsterdam geen ligplaatsen van langer dan 15 meter beschikbaar waren, gaat het een stuk harder.

Daar komt bij dat er uit binnen- en buitenland belangstelling is om hier ook in de winter in het water te liggen. “Want wat is er mooier om je eigen hotel te hebben liggen in de mooiste stad van Nederland?” vraagt Redeker, zelf woonachtig in Amsterdam-Noord, zich af.

Toekomstige ontwikkelingen
Is het helemaal af dan? Volgens Redeker strekken de ambities nog verder. Hij droomt van meer nautische bedrijven op NDSM en ziet voor nieuwbouw kansen tussen HEMA en het water. Even verder aan de TT Melissaweg staan nog loodsen leeg. Als daar een bootkraan wordt geplaatst, is dat een prachtplek voor watersport gerelateerde bedrijven.

En als het zou kunnen, wil Redeker graag ligplaatsen voor bezoekende tallships en superjachten (>30 meter) willen kunnen bieden. “Je moet het toch bijzonder maken, dat vindt men leuk en daar komt men voor kijken”. De komst van het oude Veronica zendschip en de schepen van Greenpeace naar de haven van NDSM zullen daar al een leuk voorzetje in geven.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Bekijk profiel:

Robert Petrus Antonius
Schrijft over NDSM

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City