Toon kaart
Menu
Stories

NDSM ondernemer EEF IN VORM

Eef van der Meer, ondernemer sinds 1994

Eef in Vorm

www.eefinvorm.nl

www.eefinvorm.blogdirect.nl

Blijven spelen”

Sector: Decor & interieurbouw, ontwerper en docent ontwerpen, animatie en techniek

Product/dienst: Vormgeving voor binnen.

Opdrachtgevers: Theatermakers, Dansmakers, TV, Particulieren & Kantoren

NDSM: 2006 – heden, atelier in de kunststad P3

Talenten: Ik heb wilde ideeen & goede oplossingen met hout & staal en andere natuurlijke materialen, maak tevens animaties & muziek.

 

Meerwaarde NDSM: De mensen. Ik zat eerst in een werkruimte in Aalsmeer, heel veel ruimte maar saaaaai. Hier betaal ik dezelfde huur voor de helft van het aantal m2 maar ik heb wel goede collega’s. Dat is de meerwaarde, de samenwerking; met elkaar en voor elkaar. Als ik iemand nodig heb, dan kijk ik om de hoek; “en ja hoor”. Laat ik m’n saxofoon laten vallen, zit hierboven een fluitenmaker met goede tips.

Hoe ziet een werkdag eruit: In de ochtend doe ik thuis computerdingen (werkplek is te stoffig). Zo hoort het, shitty stuff eerst, zoals huishouden, administratie, agenda bijhouden en mailen etc. En ’s middags mag ik spelen in m’n hok. Ontwerpen, creeeren, m’n ei leggen. Dan mag ’t vrouwtje los. Ik maak autonoom werk als ik daar tijd voor heb, naast speciefieke vormgevingsopdrachten geef ik ook workshops of ik bouw installaties. Bijvoorbeeld een workshop voor mannen met twee linker handen (werkt ook goed voor kinderen, dus waarom niet voor mannen). Ik hussel graag techniek en kunst. Dan laat ik kinderen een verf-robotje maken van een afwasborstel en een motortje uit een oud apparaat bv cassettedesk. En die afwasborstel maakt dan zelf kunst. Installaties ontwerp ik ook graag. Opdrachtgever OpenHavenFestival wilde “Iets met water en staal voor kinderen” Dat werd WaterPower4You. Met een brandspuit op een 6 meter hoge metalen installatie muziek maken. Vinden volwassenen (zelfs de brandweer stond een keer in de rij..) ook tof. Daarnaast jarenlange festivalervaring: Irritante spelletjes voor slimme mensen, spreekt voor zich. Autoband Spelen voor teambuilding. Gillend Hout, groot windorgel voor groep amateurs.

Met wie werk je samen? Er zijn gelijkgestemden die met techniek en muziek mixen: Geert van Oddenjineers of installaties met Thierry van Raay. Loop regelmatig binnen bij Ward van Knutselparadijs. We ruilen spullen. D’r zijn dagen dat je 5 slijptollen nodig hebt. Of hij komt hier: “mag ik effe iets testen, bij mij slaan de stoppen steeds door.” Poef. Blijkt het toch aan z’n apparaat te liggen. Heb ooit met Conny Derenberg een ontwerp gemaakt voor een grote eco-inrichting, is helaas nooit uitgevoerd.

Achtergrond: Begonnen in Kampen met binnenhuis architectuur. Helaas werd ik daar recalsitrant van. Ze vonden me wel goed, maar te wild voor interieur, dachten dat opdrachtgevers daarvan zouden schrikken. Toen hebben zij geregeld dat ik hier op de Rietveld theatervormgeving kon doen. Nu zijn die wilde ideeen een juist meerwaarde voor mijn opdrachtgevers: Je moet lef hebben om mij iets voor jou te laten ontwerpen.

Vijf jaar Rietveld gedaan, waarvan 1 jaar zelf projecten bedacht omdat de docenten ‘op’ waren. Ik maakte een geluidsbeeld. Kunst voor blinden. Werd ik bijna naar het conservatorium gestuurd, maar uiteindelijk ben ik toch aan de Rietveld afgestudeerd met een grote waterenvuur-installatie op een dekschuit.

Na mijn studie dansdecors gemaakt. Interactieve decors met objecten erin die meespelen in de voorstelling. Voor het voorstelling met het thema vergankelijkheid maakt ik een ‘kapot huis’ door een hele hoge houten vloer die 1 poot mist . Ik meng me in de choreografie, ze kunnen pas beginnen met reperteren als het decor af is. Dans is treurig genoeg een armoedige tak van sport, lastig om daar rendabel in werken als ondernemer. Ik kreeg ooit een aanbod van Jan Versweyveld (docent Rietveld toen): een stageplaats voor vijf jaar, zonder inkomen, dûh. Dan werk ik liever voor tv, festivals, particulieren en kantoren. Ik krijg mijn werk via via. Mensen komen ergens binnen, zijn onder de indruk en vragen mijn gegevens. Meubels worden onder mijn kont vandaan gekocht en af en toe in een winkel. Ik heb nog een (slaap)bank staan, gemaakt van vrolijk straatmeubilair en heerlijke kussens top gestoffeerd.

TIP’s voor creatieve ondernemers: – Blijf jezelf ontwikkelen. Leer nieuwe dingen. Ik doe zelf bv ook een cursus glas in lood voor mijn unieke meubels, je kunt er bv logo’s mee maken. Ik zie te veel ondernemers die stilstaan. – Neem risico in wat je bedenkt en maakt, vernieuw jezelf. “Een kunstenaar die 1 kunstje kan, en dat eindeloos herhaalt vind ik geen kunst, kunst is meer dan ambacht alleen” – Qua ondernemen, zorg ervoor dat je uniek bent. 

Tags: , , , , , , , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City