Toon kaart
Menu
Stories

NDSM’ers LEVEN in LIMA

Vanaf www.burospelenblog.nl volg je NDSM’ers Bart & Klaar. Het regent nooit in Lima. Alles is zand, nergens groen of schaduw. Geen straatcultuur je ziet nergens mensen ontspannen of flaneren, geen terrassen, soms zelfs geen stoep. Wat moet je eigenlijk ook met een stoep? Volgens mijn facebook vrienden: stoepranden, junkies/stoeptegel/autoradio, hinkelen, rolschaatsen, liedje zingen en scheiding langzaam en snel verkeer. Waarom maken de burgers zo weinig tot geen gebruik van openbare ruimte? Het recente verleden, terroristen in de jaren 80 en dictatuur tot 2000, hebben het publieke leven verwoest. De Peruaan is ‘choosing to forget’, het verleden wordt verwerkt door het er niet over te hebben.

Voor een nieuwe vorm van publiek leven in Lima ga je naar Asia street. Daar wordt het straatbeeld bepaald door ‘productplacement’: je kan hangen rondom een megagrote Baileys fles, een reuze samsung of in een prototype Audi. Dat doe je dan op ’t Baileysplein, de samsungsteeg of aan het Audikanaal. Onze Amsterdamse problemen zijn peanuts, (minder fietsen op de pont, betaald parkeren en visieloze focus op marktconforme meters), vergeleken met leven in Lima. Van de safety expert op tv: If you see a suspicious car in front of your house, make an extra tour around the block. Maybe it is gone by the time you return. Er wordt veel gesproken over veiligheid. De afrekeningen die daar plaatsvinden gebeuren niet in de criminele of criminogene sector, de mensen die neergeknalt worden zijn mensen zoals jij en ik. Dat maakt het alarmerend. Ook alarmerend is de uitslag van de enquetevraag: ‘Heeft de politie banden met de georganiseerde misdaad?’ van de bewoners van Lima beantwoordt 98% die vraag met ja.

De verhalen van Bart en Klaar zijn met vaart geschreven, verrassend en liefdevol. Ze behandelen diverse onderwerpen: tv (hard roepen, geil kijken, gemeen lachen en geen humor), bermpubliciteit (groen adverteren, iets voor de oevers van het IJ?), kunstenaars die exportproduct willen worden (made in Peru is geen merk, integendeel als je het gemaakt wil hebben zit je niet in Peru).
En verhalen over goede initiatieven en prachtige mensen. Zoals de tentoonstelling Experiencia 2 van curator Jorge Villacorta, fietsmanifestaties, open air offices (gewoon met je typemachine op de straat gaan zitten) en nieuw uitvindingen in de openbare ruimte (netspelen en taxi’s vangen, please, mag dat ook een keer onder hijskraan!)

De website zit goed in elkaar: keus uit praxis, reflections en observations. Bart & Klaar, het Mondriaan Fonds en TUPAC vinden het leuk als je een kijkje neemt en je commentaar achterlaat.

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City