Toon kaart
Menu
Stories

NDSM, zonnewerf!

Geweldig nieuws, want op steeds meer plekken op de NDSM-werf zijn tegenwoordig zonnepanelen te spotten! Waarschijnlijk wist je al dat de autarkische geWoonboot eigen energie opwekt met zonnepanelen. Met de hulp van lokale initiatieven is het nu voor meer bedrijven mogelijk de benodigde investeringen te realiseren. Lees hier over investeringen in de zon en welke initiatieven daarbij kunnen helpen.

Groene investeringen

Nadat interieurbouwer Fiction Factory in 2015 maar liefst 350 zonnepanelen (!!) op het dak plaatste, volgde afgelopen maand ook Rhebergen Multihull Yachts. De jachtenbouwer installeerde 106 panelen en wekt hiermee tot wel 40% van het eigen energieverbruik op. Zowel Rhebergen als Fiction Factory maakte deze stap met ondersteuning van de lokale energie coöperatie NDSM Energie. Rhebergen kon de investering mede dankzij het crowd funding initiatief *geldGROENwassen realiseren. Met het opwekken van eigen groene energie zetten deze bedrijven een stap in de goede richting. Hoe tof, langzaamaan verandert de NDSM-werf in een heuse zonnewerf!

De coöperatie NDSM Energie zet zich in om ontwikkelingen als deze te versnellen en ondersteunt bedrijven hierbij. Heb je een bedrijf op de werf en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden om zelf energie op te wekken? Wees dan van harte welkom tijdens de Zonneborrel op 24 februari in Noorderlicht. Hierbij is onder andere een expert aanwezig vanuit het initiatief 1 miljoen zonnepanelen.

Zon Rhebergen NDSM

Duurzame, innovatieve werf

Voor het ontwikkelen van de NDSM-werf als duurzaam en innovatief evenementen- en bedrijventerrein is breed draagvlak. Gelukkig gaan duurzame innovaties anno 2016 hard. Zo was de geWoonboot met 8 zonnepanelen energie-neutraal. Sinds 2015 zijn deze panelen door green4energy vervangen door efficiëntere en wekt de woonboot met 22 zonnepanelen 150% van het eigen gebruik op. Een nieuwe omvormer zorgt ervoor dat stroom aan het net kan worden geleverd, een auto opgeladen en water buffervaten verwarmd kunnen worden. Dankzij deze aanpassingen door de Off-Grid Factory is de ark nu energie producerend!

Zelf opwekken

Wij vinden het fantastisch dat steeds meer bedrijven op de NDSM-werf hun eigen stroom opwekken. Heb je zelf ook plannen of ben je gewoon nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Kom woensdag 24 februari naar de NDSM Energie Zonneborrel voor geïnteresseerden bij café restaurant Noorderlicht. Kijk hier voor meer informatie & aanmelding.

 


*GeldGROENwassen

Met geldGROENwassen help je een bedrijf met verduurzamen. In ruil voor een investering krijg je als klant een waardebon voor de diensten van het bedrijf. De bon heeft een hogere waarde dan de gedane investering, waardoor zowel het bedrijf als de klant hier voordeel van heeft. Het bedrijf kan namelijk de duurzame investering doen, die ze zelfstandig niet had kunnen bekostigen. En de klant kan met korting gebruik maken van de diensten en het bedrijf helpen vergroenen!

Ook de geWoonboot deed met behulp van geldGROENwassen duurzame investeringen. Zo kon het bedrijf dankzij dit initiatief alle halogeenverlichting vervangen door LED-verlichting. Daarnaast werd de aanschaf van de meest energiezuinige koelkast en vaatwasser mogelijk.


Bekijk profiel:

Lilian Seine
geWoonboot

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City