Toon kaart
Menu
Stories

NDSM Ondernemer Tim Stet

Tim Stet, ondernemer sinds 2005, NDSM 2008/2009, M 01

www.timstet.nl

motto: „Je hoeft echt niet de kleur van de muur te zijn”

sector: product fotografie stillevens in de studio. Dingen binnen, mensen buiten.

opdrachtgevers: bladen, eenpitters, reclamebureaus, en autonoom werk.

specialiteit: mensen buiten, dingen binnen. Pietje precies technisch en conceptueel sterk. Met de ingrediënten die je krijgt iets maken.

NDSM
Via Karel, die hier ging bouwen, zag ik de NDSM en was gelijk verkocht. Op Robodock 2006, had een vriend z’n brandweerauto hier staan waar ik bleef slapen. Ik werd heel vroeg wakker, ik liep hier: “Dit is echt fantastisch. Hier wil ik ooit zitten!” Ik heb een jaar lang Kinetisch Noord gestalkt. Ik wil hier zitten, ik wil hier bouwen. Uiteindelijk werden ze er gek van en mocht ik hier bouwen.

En toen moest ik bouwen, terwijl ik fotograaf ben. Als dat maar goed gaat dacht ik, terwijl ik op mijn knieën hier de fundering zat schoon te schrapen.

Nu heb ik zojuist mijn eigen huis afgebouwd dus het is goed gekomen. Dit atelier daar is een jaar lang aan gebouwd. Het was aanvankelijk een mega investering; ik heb een lening afgesloten om dit pand te maken. Het was zwaar, jaar lang werken aan het pand zonder inkomsten, maar het was het dubbel en dwars waard.

NDSM meerwaarde
Ik koos voor de NDSM om twee redenen. A) het moest hier zijn, ik vond dit te gek. B) ik zat in een schoolgebouw, waar ik een klaslokaal onderhuurde en dat was te eenzaam. Ik wilde graag met meer mensen aan het werk. Hier heb je wisselwerking. Karel en ik bijvoorbeeld begonnen tegelijk en we hadden dezelfde bevriende architect, nog voordat eigelijk het echte werk begon was er al samenwerking.

Wie wil hier nou niet zitten? Van bevriende kraker tot milionaire; iedereen is onder de indruk. Iedereen vindt het hier te gek.

Het is hier een kunstdorp, je hoeft niet met iedereen iets te hebben. We zijn niet een happy familie, we zijn een dorp; je gaat niet bij iedereen koffie drinken. Juist de diversiteit is wel interessant, er lopen verschillende soorten mensen rond. Naast de mensen en de locatie is ook de bereikbaarheid belangrijk; de stylist uit Amsterdam kan op de fiets komen, de klant kon hier (begin 2014) nog gratis parkeren. Je ziet aan de pont dat het steeds drukker wordt. Er staat ’s ochtends een erehaag van mensen te wachten als je de pont afkomt in Noord.

NDSM samenwerking
Ik werk onder andere samen met Stefan en Susan Hidding, samen met Max, Ward Kraaykamp, Karel de Boer, Eva de Klerk, Erna Boomers Fridays, Joost van Buro Kees. Mensen weten dat ik hier in de studio dingetjes fotografeer. Jeroen van Leur is ontwerper van toffe dingen die ik dan weer voor hem fotografeer.

Dat zijn geen opdrachten waar je financieel op binnenloopt, maar ik doe veel met ruilhandel. Dat vind ik leuk.

Achtergrond
Na een verblijf in het buitenland besloot ik om fotograaf te worden. Ik heb de fotoacademie in Amsterdam gedaan en ben begonnen. Het is een kwestie van veel doen. Daar is die academie goed voor. De les die je moet leren is om niet te luisteren naar de rest. Autonoom werk is wat je het liefste wil maken en wat je het moeilijkste doet. Als fotograaf moet je keihard werken voor je inkomen, ik vecht er bij mezelf voor om ruimte in te bouwen voor autonome projecten. Ik pik dingen op uit de maatschappij; zie iets en daar wil ik iets mee. Als ik dan eens drie vrije dagen heb dan probeer ik vrij werk te maken. Maar ik vind het ook heel prettig om in opdracht te werken. Ik houd van deadlines en aangegeven kaders, dingen maken met de ingrediënten die anderen me geven.

Mijn dag
De dag begint om half negen, negen uur, met goede kop koffie. Dan starten of je pakt je camera of je opent je computer; een van de twee. Hier op NDSM nemen we de tijd voor de lunch, half uurtje, en dan nog tafeltennissen. En dan weer door tot de avond. Vrij doorsnee dag, ga waarschijnlijk iets langer door dan de gemiddelde werknemer stop tussen zes en half acht.

Je bent ondernemer dus je werkt ook ’s avonds en in het weekend. Je werkt wel meer dan 40 uur per week maar je haalt er ook meer voldoening uit.

Tips
– geen tips. ik ben niet van het prediken. Iedereen moet z’n eigen ding vinden, wat voor de een werkt, werkt voor de ander averechts.

Foto’s Tim Stet

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City