Toon kaart
Menu
Stories

NDSM Ondernemer Rombout Oomen

Rombout Oomen, ondernemer sinds 2000 NDSM eerst kunststad nu Oostvleugel

 www.romboutoomen.eu

Motto: “Beantwoord vragen die onmogelijk gesteld kunnen worden” 

“We answer questions which can’t be asked. This is done with absolute and indefinable reason”

Sector: autonoom kunstenaar schilderen en tekenen en ideeënman

Opdrachtgevers: Particulieren, gemeente Amsterdam, openbare verkoop van uit galerie en verkoop vanuit atelier.

Talenten: schilderen, tekenen, dingen verzinnen, toespraken, performances, analyseren. Werk voor binnen en buiten (openbare ruimte). 

Meerwaarde NDSM
Praktisch gezien heb je hier een hoop kennis om je heen. Op een abstracter niveau is de NDSM ook een intrigerend werkterrein. NDSM bestaat uit een groep individuen die hetzelfde doel nastreven. Het klinkt paradoxaal maar zo voelt het niet; we zijn een groep van onafhankelijk opererende personen. Zo’n club mensen, die zo’n plek hebben is winst. Voor ons, maar ook voor de gemeente Amsterdam. 

Onze ‘gedwongen oppositie’ is zelfverkozen. Het kan niet anders, dat maakt het vreemd en noodzakelijk. Dit laten bestaan is meer het doel dan volstrekt autonoom zijn. De meerwaarde zit in de noodzaak tot ageren, niet het ageren zelf. Het kost energie maar levert ook nieuwe ideeën. Wij zijn hoeders van iets unieks. Wij vinden de NDSM normaal, willen met rust gelaten worden en werken, maar het terrein zelf is óók ons werk. Als ik mensen rondleid zeggen ze: ‘WAUW’. Dan denk ik: ‘O ja, dat is ook zo’. We onderwaarderen onze plek: voor ons is de NDSM vanzelfsprekend en soms ook zwaar, maar altijd waardevol. Het is heel feestelijk om met dit stel malloten, woestelingen, rond te lopen. Prachtige figuren hier, bijzondere mensen.

Samenwerking NDSM
Tegenwoordig huur ik van Martijn Troost, zat eerst in de Kunststad. Werkte samen met Marjolijn Stappers (typolettro) en Marc Koolen voor diverse kunstprojecten, Joost Habing van Buro Kees voor klussen en Bouke Koops voor de website. Samen met NDSM’ers de organisatie voor de open ateliers Hotdocks en Bar&Beeld. Krijg via andere mensen ook klusjes en deed vroeger dingen met Chris de Bode en Eddy the Eagle. 

Achtergrond. 
Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag, autonoom beeldend kunstenaar. Mijn hoofdthema is sociaal engagement. Nadenken over hoe de wereld in elkaar steekt en dat verbeelden. Natuurlijk ben ik net als iedere autonome kunstenaar op zoek naar verlichting: de creatie van het ultieme kunstwerk. Ik heb eigenlijk een heel romantisch beeld van kunstenaarschap, bijna spiritueel. Ik zoek troost in mijn eigen werk. En dan moet je ook nog geld verdienen. Ik vind dat kunst antwoorden moet geven op vragen waarvan je het bestaan niet wist. Kunst moet verbazen. Ik verbaas mezelf als ik aan het werk ben, terwijl ik in wezen rationeel ben. In kunst moet je openstaan voor je intuïtie. 

werk
Mijn ideale klant is een serieuze, intelligente, mooie vrouw die kunst verzamelt. Mensen die zich interesseren voor het verhaal van het kunstwerk. Mensen die kunnen luisteren. Voor voorbeelden van mijn werk kan je op de ndsm terecht: aan de achterkant van de scheepsbouwloods 4 grote doeken bij Simon Rhebergen en in de scheepsbouwloods het “Size does not matter self-portrait” patchwork van oud werk. In Amsterdam West fiets je langs Roosje. Dat zijn allemaal grote buiten-werken, maar ik maak vooral schilderijen. Als ik het zou moeten benoemen zou ik zeggen hedendaags expressionistisch; verhalend en figuratief maar niet realistisch… Ja of juist uber-realistisch… Ik houd niet van navelstaarderig zelfonderzoek, ben allergisch voor ivoren torens. Het is interessant om de maatschappij te onderzoeken, dat doe ik liever. Dan onderzoek je trouwens en passant ook jezelf. 

Tips aan ondernemers:
– Altijd doorzetten! Dat is het grootste struikelblok – flexibel zijn – goed werk leveren, kwaliteit – zo ver mogelijk buiten de gebaande paden gaan! Dan maakt je zowel tot ondernemer als tot kunstenaar. 

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City