Toon kaart
Menu
Stories

NDSM ondernemer Marc Faasse

Marc Faasse fotografie, ondernemer sinds 2006, NSDM sinds 2007, atelier N8

www.marcfaasse.com

sector: Beeldende Kunst, documentaire fotografie.

Opdrachtgevers: 50/50 autonoom/opdrachten, Met mijn foto’s maak ik documentaires die ik verkoop als beeldende kunst. Voordeel van fotografie is dat je makkelijk in opdracht kan werken.
Ik werk in opdracht voor o.a. kunstenaars, gemeente, architecten, woningcoöperaties, culturele sector.

Talenten: kijk op marcfaasse.com

Meerwaarde NDSM
De NDSM is inspirerend, gezellig en een goed netwerk. De omgeving is inspirerend vanwege het industriële erfgoed, de ruimte, het skaten, overdag even naar buiten wandelen. De mensen zijn ook inspirerend. Die inspiratie is noodzakelijk. Mijn studio is een mini broedplaats op zichzelf, we zitten met een aantal ontwerpers, filmmakers en fotografen.

Ik werk ook samen met andere NDSM’ers. Met Gusta (Take 2 design) een project over verbeelding van liefde; onze foto’s op haar tweepersoons strandstoelen, met Jerry van Dikke Dingen; workshops gegeven aan asielzoekers, samen met Rianne van Duin; gewerkt aan de Kinderkolderkrant op Into the Great Wide Open.

Ik zat antikraak met 2 vrienden, dat was goedkoop maar we moesten steeds verhuizen. Toen een vriendin hier ging bouwen en zei: “Kom ook bouwen”. Dus we kwamen kijken en zagen de betreffende grote vrije kavel. We dachten: we nemen de hele ruimte en zoeken meer mensen om mee te delen. Het zou zonde zijn geweest om deze ruimte in hokjes in te delen. Ik heb hier leren bouwen. Wat fijn en professioneel om een eigen werkplek te hebben!

Achtergrond: de spelende mens, homo ludens
De Koninklijke Academie Beeldende Kunst te den Haag, fotografie. Ik studeerde af met een fotomontage project dat een reactie was op google earth, daarvan was de beta versie net online.

Ik houd van bètawetenschap heb nog een blauwe maandag sterrenkunde gestudeerd. Van een afstand naar de wereld kijken. Ik wil inzoomen op de mens.

Met de techniek van fotomontage wordt de hele wereld in kaart gebracht. Google maps, streetview. Mijn werk is een reactie op deze verandering in verbeelden van de wereld.

Speeltuin NDSM (gereed 21 maart 2014)
Speeltuin NDSM is een documentaire over het gebruik van de NDSM-werf, verteld op één fotografische kaart. Sinds 2007 maak ik foto’s van NDSM-terrein oost. Je ziet het drukker worden, andere mensen komen, andere lijnen ontstaan. Het terrein verandert momenteel snel: De kraan is verplaatst en een hotel geworden, de hellingen worden gerenoveerd en de skatebaan is gesloten. Ik documenteer met mijn project ‘Speeltuin NDSM’ hoe we de afgelopen 7 jaar op het NDSM terrein gespeeld hebben.

Ik schets mijn ideale beeld van de NDSM, namelijk het terrein als een speeltuin voor iedereen.

Het wordt een fotomontage van verschillende activiteiten op één kaart waarmee ik wil laten zien wat een inspirerende plek de NDSM is. Laten we dat behouden!

Typische dag:
’s Ochtends om 9.00 uur computer aan, kopje koffie, tafeltennis, met z’n allen lunchen, soms op pad, met de hengelcamera of gewone camera fotograferen, dan weer computer, monteren. Mijn computerskills bestaan uit photoshop, indesign, panoramaprogramma’s. Ik ben specialist in plakken en knippen. Tot voorkort ging ik skaten in skatepark Amsterdam, op dinsdag: de ouwe lullen skate avond. Dat is onlangs gesloten. Wel heb ik het park vastgelegt voor het Speeltuin NDSM project:
TOP view skatepark En dit was mijn oproep op ndsm.nl voor het behoud skatepark

Ik fotografeer architectuur, woningen en portretten Architectuur liever met mensen erin. Het gebruik van de ontworpen ruimte door mensen vind ik interessant. Dat is voor mij de ultieme weergave van een ruimte; met de mens waarvoor die ruimte bedoeld en ontworpen is, erin. Ook dat is mijn NDSM ‘speeltuin’ project. Dat soort autonome projecten doe ik graag.

Autonome projecten naast NDSM speeltuin:
-Mijn Ode aan Ed van der Elske, liefdesseries bestaand uit nagespeelde liefdesverhalen op locatie. -Verhalen over regen, hoe gaan mensen daarmee om, wat dragen ze, wat is het verschil in andere landen? -Ik fotografeer ook koek en zopie’s als er natuurijs ligt.

De Y oever leg ik ook al jaren vast. Vanaf het pontje CS – NDSM doe ik maandelijks, of zo’n tien keer per jaar klik, klik, klik. Geen idee wat er in tien jaar tijd uitkomt, wat het eindresultaat wordt. Het gaat over de opbouw van Amsterdam Noord.

Ik verkoop mijn werk via galeries: Wanrooij Fine Art, Vriend van Bavink. Mijn inkomen komt daarnaast van opdrachten, lesgeven bij Crea, beetje sjacheren, zaakjes met strandstoelen, etc.

Tips:
– Zoom eens uit je eigen kleine wereld!

Tags: , , , , , , , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City