Toon kaart
Menu
Stories

NDSM Ondernemer Lex Pott

Lex Pott, lexpott, ondernemer sinds 2009, NDSM 2010 (atelier overgenomen, maar alles opnieuw gemaakt) Atelier K 17

www.lexpott.nl

motto: “Geef altijd jezelf de schuld als dingen niet goed gaan”

sector: product ontwerp design van: vazen, spiegels, kasten, sieraden, meubels, en sculpturale en objecten

Opdrachtgevers: autonoom werk in galeries en toegepast en industrieel ontwerp voor labels. 95% is voor buitenlandse markt (USA, UK, China, Italië, Frankrijk etc.)

talenten: Creativiteit is de basis, dat moet goed zijn. Daarnaast moet je een multitalent zijn, dus ook sociale vaardigheden en zakelijk inzicht bezitten. Ik ben een allrounder; in alles beetje goed.

NDSM
We komen hier via via. (iemand van de Design Academy) We hebben eerst een bureautje gehuurd en toen konden we het overnemen. Het atelier dat we overnamen hebben we nog verbouwd.

Er is hier nog ruimte en lucht om te kunnen werken, onbestemd gebied. Binnen de broedplaats hebben we vooral goed contact met onze straat. Het bevalt hier prima, maar we krijgen wel ruimte gebrek. Ik zou graag doorschuiven, naar de Oostvleugel of derde laag bouwen. Maar voorlopig zit ik hier goed. De industriële uitstraling heeft charme en de schaal is prettig; grote loods met micro bedrijfjes. Mijn bezoekers zijn altijd onder de indruk.Locatie is spectaculair en betaalbaar. De ligging hemelsbreed van CS is handig en het is goed met vrachtverkeer te bereiken, makkelijk laden en lossen.

Er zit een meerwaarde in de historie, ook in de manier van werken. Het is geen kantorencomplex, maar een locatie met open werkplaatsen, je hebt hier echt de mogelijkheid om te kunnen creëren, dat is schaars in Adam.

Ik deel studio met Jeroen van Leur, ik ben geen Industrieel Ontwerper zoals hij. De bedrijven waar ik mee samenwerk zijn vaak de wat grotere gespecialiseerde bedrijven elders. Het contact hier in het straatje gaat trouwens niet over samen werken maar gewoon samen zijn en samen lunchen. Ik heb ook kantoorcollega’s zoals Woes, hij maakt website www.newwindow.nl, waarmee ik samenwerk en soms stagiaires vanuit buitenland of van andere academies.

achtergrond
Ik heb de Design Academy in Eindhoven gedaan. Mijn Bachelor of Art zit tussen autonoom en industrieel ontwerpen in; productvormgeving. Ik ben afgestudeerd met een serie houten meubels en een stenen tafel. Na mijn studie heb ik eerst een jaartje in Hilversum gezeten. Dat was een overgangsperiode, we moesten ons huis uit in Amsterdam, in Hilversum had ik contacten daarom daar. Ik deed freelance werk hier in Amsterdam. Nu sinds 2 jaar ben ik volledig zelfstandig en de zaken gaan goed. Op de Design Academy leer je om een goed ontwerper te worden, je leert er niets zakelijks. Dat is ook beter, ik denk dat je ondernemen niet kan leren, dat zit in je, dat ben je, daar moet je oog voor hebben.

De grootste valkuil, is het bepalen van je prijs. Dat leer je door de tijd heen. Aanvankelijk rekende ik met materiaal kosten en dat dan keer twee. Daarna denk je: hé, en m’n uren dan? Nog later denk je: ik moet wel kunnen groeien. En dan uiteindelijk bereken je een prijs op je talent, materiaal, en het ontwerpen.

Over vijf jaar zou ik graag vijf mensen in dienst hebben en de financiële vrijheid om te kunnen maken wat ik wil. Financieel onafhankelijk zijn is belangrijk. Ik ben nu nog zzp’er, maar projecten worden zo groot, dat we nu kijken naar andere bedrijfsvormen. Uiteindelijk wil ik, als het bedrijf Lex Pott groot genoeg is, niet meer in een bedrijfsverzamelgebouw zitten maar zelf een gebouw huren.

Materialen
Ik werk graag met pure en natuurlijke materialen. Daarmee experimenteer ik; onderzoeken hoe je traditionele materialen op een nieuwe manier kunt gebruiken. Ik doe testjes, werk laboratoriumachtig. Als klein kind was ik al een maker.

Echt met je handen bezig zijn, ik was blij toen ik erachter kwam dat je daar je werk van kan maken.

Iedere dag is anders, maar altijd eerst koffie en dan de rest. De rest is zoals voor de meeste mensen: emails, lopende zaken, ontwikkeling uitstippelen, planning bewaken, producten bestellen, en een deel van de dag is ook echt maken. De rest, dat zijn randvoorwaarden om te kunnen creëren, maar het maken daar word ik echt gelukkig van. De helft van de tijd maak ik iets, bestel onaffe delen, heb recepten voor chemicaliën. Soms maak ik hier dingen op de NDSM, soms elders. Ook leuk is maatwerk voor klanten die iets specifieks willen, dan kan ik heel specifiek 1 ding maken. En veel prototypes maken, het eerste model tastbaar maken en dan gaat dat naar een labels.

TIPS
– met niks beginnen (oké, bureau, decoupeerzaag en een kast) en dan keihard werken.
– lange adem hebben – alles aanpakken dat op je pad komt – niet zeuren.

Foto’s Amerens Hedwich

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City