Toon kaart
Menu
Stories

NDSM Ondernemer Job Cornelissen

Job Cornelissen, ondernemer sinds 1993, op de NDSM, eerst Dazzle 2004 in 2006 bouwen en 2007 in business

www.dansjobs.com

motto: ‘Het lichaam liegt niet’

sector: Dans, autonoom en toegepast, daarnaast aikido en coachingswerk. Ik mix dans en theater met coaching, werk vanuit het lichaam staat daarin centraal.

opdrachtgevers: bedrijven die zich met persoonlijk ontwikkeling bezig houden, workshops voor Bouwmeester en de Baak, danstherapie aan MS fonds, psychiatrisch & chronisch pijn patiënten, autonoom werk http://www.dansjobs.com/performer/, en toegepast voor particulieren.

specialiteit: kruising tussen kunst en persoonlijk welbevinden van mensen. 

master: danstherapie afgerond, medium dans en bewegings- methodiek.

NDSM
Ik zocht een werkplek in 2003 die betaalbaar was, toen ik de plek zag was ik verkocht door de ruimte. Het waait hier. Het industriële rauwe, belangrijk dat dat blijft (staat onder druk). Het is echt een andere wereld. Cliënten zeggen er altijd iets over.

Eerst de pont is al een cadeau, 10 minuten gestolen tijd en dan… Fuck wat is dit? Een soort negorij; de NDSM ontregelt.

En dat is goed voor cliënten, zijn ze meteen uit het comfort zone. Helaas verdwijnt het betaalbare aspect de laatste jaren.

Meerwaarde NDSM
De dingen gebeuren hier niet zoals je verwacht dat ze gebeuren. De NDSM is voor het onverwachte. Van “Wie tref ik op de pont?” tot “Wat gaat er nou weer gebeuren?” Voor mij hangt hier altijd een sfeer van verwachting. Wat ga ik meemaken, tegenkomen, zien? Zowel in positieve als in negatieve zin. Mijn studio zit aan het plein in de kunststad. Ik zie regelmatig mensen iets uitproberen op het plein, denk ik: “verrek dat zit hier ook.” Naast me zit bijvoorbeeld een gigantische springende Alien.

Dat onverwachte, tikje anarchistisch, rafelig, geen stramien. De mensen zijn daarvan een belangrijk onderdeel. 

Achtergrond
Dansacademie, eerst bij gezelschappen, Krisztina De Chatel, Jacqueline Knoops, Conny Jansen Danst, choreografieën voor musicals en eigen stukken voor jeugd. Mijn focus is in de loop der jaren verlegd naar toegepast werk.

Zo werk ik graag met ouderen, die zijn heel erg bezig om niet kwijt te raken wat ze nu hebben. Ik wilde mijn kennis over het lichaam elders kwijt dan op het podium.

Bovendien word ik zelf ouder, dan ben je in het Westen minder interessant als danser. Dat is in het Oosten anders. Ik heb behoefte om mijn expertise van en over de expressiviteit van het lichaam te blijven gebruiken. Dans gaat over discipline, doorzettingsvermogen, het lichaam en communicatie; die kennis en ervaring gebruik ik dagelijks in mijn werk. Ik begon autodidact richting de zorg en ontwikkeling, maar op gegeven moment kreeg ik behoefte aan scholing. Heb toen nog een master danstherapie gedaan. 

Dag
Eerst zorg ik dat de kinderen naar school gaan, dan altijd trainen, oefeningen. Ik heb een 20 minuten routine om m’n eigen lichaam wakker maken. Soms ga ik dan naar de NDSM een les voorbereiden, workshop geven, en soms doe ik dat op locatie. En natuurlijk is dat gemixt met administratie en teksten schrijven. Ik probeer vaste dagen voor projecten ten hanteren.

Nu ben ik bezig met een project dat professionele podiumkunstenaars verbindt aan een oudere. Dat resulteert in een voorstelling in de huiskamer van de oudere of verzorgingstehuis.

De opdrachtgever is Care en Culture en de instelling. Het zijn geslaagde huiskamer festivalletjes met +- 10 personen publiek, echte kamer miniaturen.

muziek
Ik schrijf zelf liedjes, percussie, speel in een eigentijdse folkband, we toeren rond. Maalstroom. www.maalstroom.net ook op facebook. D’r zitten wel meer liefhebber muzikanten hier, misschien leuk eens met alle bands van de NDSM een festivalletje organiseren? Of improvisatie avonden, zoals het Rosie Woof concept met de steadycam camera dat beelden live streamt. 

Tip voor creatieve ondernemers
– Breng voor jezelf onder woorden wat je bereid bent om te doen voor geld, ook al is het niet ‘kunst’, of minder moreel, inhoudelijk, ethisch, etc. Vraag jezelf af: waarom wil ik deze klus niet doen (omdat ik mezelf dan niet ben, niet leuk, niet…)

Je bedenkt de barrière vaak zelf. Ik heb geleerd om te denken: wat kan ik er wel van leren? Vergroot het m’n ervaring, mogelijkheden, gereedschap?

– Angst voor commercie moet je onderzoeken. Wat ben je bang om kwijt te raken?

De air van autonoom kunstenaar daar ben ik klaar mee. Toegevoegde waarde aan de samenleving is essentieel en in geld uit te drukken.

 foto’s Amerens Hedwich

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City