Toon kaart
Menu
Stories

NDSM Ondernemer Ellen van Baal

Ellen van Baal, ondernemer sinds 1992, NSDM sinds 2000

www.keramischekunst.nl

motto: ‘vrijheid zit in jezelf’
Dit zichtbaar maken, daar wil ik de mensheid mee helpen

sector: beeldende kunst, keramiek, binnenhuisarchitectuur. Verbouw huizen alsof het verlengstuk van de persoon is. Werk monumentaal als keramist.

Opdrachtgevers: gemeente bedrijven en particulieren en scholen

specialiteit: tastbaarheid, dingen zichtbaar maken. Vrijheid in jezelf zichtbaar maken aan de buitenwereld, je kwetsbaarheid weergeven. Voor individueen, voor bedrijven voor … 

NDSM 
Ik kwam hier voor een afscheidsfeestje van mensen die naar Afrika vertrokken van hier uit de loods. Meteen verkocht. Ik ging in het atelier van Lennart naast Helene in de X helling. Daar werkte ik 24 uur per dag.

Als er dan sneeuw lag, ging ik naar het  Ka Uu Tee plekje (Daar staat K.U.T in cement gekerft, voorbij de helling aan de kade van de werf) om daar fikkie te stoken. Zo ontmoette ik alle zwervers van de werf, bij mijn opwarm uurtje buiten.

De helling heeft geen goede klimaat condities voor de klei, het is te koud, dat gaat schimmelen. Gelukkig kon ik tussen twee containers in een geïsoleerd atelier bouwen, met een trammetje erbovenop als kantoor. Een rustplek. In de scheepsbouwloods. De plekken werden organisch ingenomen. In 2002 aangemeld als huurder bij KN, in 2003 ingeschreven.

Mijn droom was een eigen atelier te bouwen, als een jas die je aantrekt. We waren met 18 man en 2 vrouwen. Eva Klee was snel klaar, Joost Habing ook, ze hadden een geraamte van een huisje van de floriade, wij bleven schuiven en doen. Het werd duidelijk dat we echt alles zelf gingen doen.

We hebben zelf de grote deuren in de Zuidgevel gebouwd. Bij het leggen van de eerste steen in de loods door Stichting Kinetisch Noord het masterplan Zuidgevel gepresteerd met toestemming van monumentenzorg en archeologie. Toen kwamen de gemeenteraads verkiezingen, de plannen gingen van tafel, maar gelukkig hadden we foto’s van oud werknemers waarop de deuren stonden mochten de deuren er toch weer in. 

Meerwaarde NDSM
Zodra ik hier het terrein op rijd, voel ik de scheepswerf nog steeds werken. De energie en gedrevenheid van de arbeiders voel ik nog. Ik loop eerst rondje met de hond, als we bij het IJ zijn wil ik al weer terug om te beginnen. Ik laad mezelf snel op hier.

Samenwerken met andere NDSM
De samenwerking is divers, soms projecten maar het is ook met Hanneke de Munck kennis over klei en over het vak uitwisselen, gezamenlijk K-dag opzetten, exposities organiseren, kwaliteiten van ndsmrs naar buiten brengen op de uitmarkt.

De ontmoeting is het het belangrijkste element van deze plek. Het gaat om de energie die ontstaat, het hoeft niet perse om samenwerking te gaan; de energie is essentieel. 

Activiteiten
Na m’n rondje ga ik terug naar m’n atelier om keramische objecten te bouwen, bijvoorbeeld delen op elkaar zetten.

Een organische sculputuur van 3,60 m hoog weegt 8 ton, daar ben je wel even mee bezig.

Boetseren, bakken, ontwerpen afhankelijk van de fase waarin ik zit. Ik maak vrije opdrachten om mijn eigen emoties zichtbaar te maken. 

Mensen lopen vaak langs om te vragen hoe het er meer staat, spontane rondleidingen, mag ik iets meebakken in je oven? De dagen verlopen onverwacht, vaak anders dan je had gepland. Zeker nu. (ellen bouwt haar definitieve atelier, maar ondervindt daarbij de nodige problemen) Mensen hebben vragen over de bouw, de vergunningen, de rechtzaken en de bouwsubsidie. Mensen leven mee met het proces. 

Achtergrond
HBO V verpleegkundige en opgegroeid in de klei.

Bij mij in de straat zaten 9 pottenbakkers, in Limburg heel normaal langs de maas. Dat was geen studie maar een way of life.

Tijdens werk als verpleegkundige op AIDS oncologie, had ik tijdens nachtdiensten diepgaande gesprekken. Mensen kunnen niet loslaten omdat ze bang zijn dat ze er nies voor terugkrijgen. Ik ging mensen helpen om dat gemis zichtbaar te maken. Denk aan een borstamputatie, ik maak dan een afdruk van het complete gevoel wat mensen moeten loslaten om de kans op overleven te vergroten. Een kermiekenborstbeeld evenaart dit complete gevoel. Daarmee kan je de angst en verdriet en rouw tastbaar maken.

Een monument maken voor dat wat je verliest, uiteindelijk was de stap klein naar het beeldend kunstenaarschap. 

Tips
– Trek je eigen plan en blijf jezelf hierin trouw; ik zou hier op de NDSM graag een atelier bouwen omdat het een fijne plek is. En tien jaar later staat dat atelier er.
– volhouden en focus op wat je wil

Foto’s: Amerens Hedwich

Tags: , , , , , , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City