Toon kaart
Menu
Stories

NDSM Ondernemer Bjorn van Rheenen

Bjorn van Rheehen, sponge, ondernemer sinds 2003, NDSM sinds 2008
www.sponge.nl
drive: “De mooie kanten van de wereld laten zien”
sector: Architectuur, toegepast. Soms autonoom werk, zelf initiatief nemen voor thema, locatie of doelgroep. Dat kan in een bureaulaatje terecht komen, maar ook naar de media gaan om een discussie te starten of uiteindelijk toch verkopen

opdrachtgevers: Particulieren, bedrijven en stichtingen. Sommigen opdrachten zijn niet voor een gebouw maar voor strategisch advies. Bijvoorbeeld voor het gebruik voor het dak, zoals van de terminal bij Schiphol. Met welke middelen en met welk doel zou het dak gebruikt kunnen worden? dat soort vragen.

Talenten: Conceptuele ontwerpen en strategisch advies.

NDSM
Zelf gebouwd, meteen ingeschreven toen de kunststad ontstond. Ik zat in de denktank samen met Eva de Klerk, mee nagedacht over hoe het allemaal moet en toen het uiteindelijk kon, ben ik meteen zelf gaan bouwen. Ik las erover op internet, ben toen gaan kijken en was meteen verkocht toen ik de locatie zag. Dat ruwe, onschuldige van de werf heeft me getrokken. Een stempel van maakindustrie maar verder nog niets. Heel bijzonder zo’n historie die in een keer stopte. Daardoor heeft de loods alleen een historische betekenis en is daarna een onbeschreven blad. Hier kan het alle kanten op, ver van gebruikelijk kantooromgeving. Met onschuldig bedoel ik zonder stempel, zonder voorbestemming.

Meerwaarde NDSM
Alle disciplines en verschillende mensen die hier bezig zijn. Veel samengewerkt met andere disciplines en kunstenaars in brede zin. Samenwerking met kunstenaars op conceptueel niveau deed ik ook al voordat ik hier kwam. Ik had een stichting waarmee we een kunstevent organiseerde met 37 kunstenaars.

Autonoom kunstenaars hebben soms een tunnelvisie, dan is het juist goed om samen te werken. De nsdm is ook inspirerend omdat je veel doeners om je heen hebt

. Werk samen met Marc Koolen van de pick up club, met hem maak ik dan bijvoorbeeld een vastgoed concept voor mobiele broedplaatsen. In het begin veel in groepjes met ndsm’ers gewerkt, op kleine schaal.

Achtergrond
Architectuur aan TU Keizerslauten (D) en TU Delft tijdens en na mijn studie bij verschillende bureaus gewerkt. Ik ben vrij snel voor mezelf begonnen en heb daarnaast ook altijd lesgegeven. Nu geef ik les in duurzame bouwkunde op Windesheim Flevoland en verder neem ik ook zitting in diverse besturen en stichtingen.

Duurzaamheid is een rode draad in alles wat ik doe, het is een must die ik niet eens meer bevraag.

Alles wat je doet, moet in het kader van duurzaamheid staan, zonder dat je daarmee aan de hype wil deelnemen. Dat zie je nu wel bij bedrijven, dat het een verkoopding is ipv een essentieel onderdeel van de werkwijze, maar voor mij is het meer dan dat. Ik ben afgestudeerd met herinrichtingsplan voor een kuuroord in Tsjechië.

Zo ziet de dag eruit
Om 7.00 uur komen de kids, als die alles hebben wat ze moeten hebben ga ik naar de werf dan ben ik om 8.30 uur hier, tot 17.30 uur. Ik duik eerst achter computer, bouw aan maquettes, alles staat hier op kantoor. Behalve die kinderen zit er geen regelmaat in mijn dag. Iedere dag is anders. Ik neem vrijwel nooit pauze, werk meestal door.

Projecten beginnen met de vraag: waar gaat het over? Wat is het doel? Dan moet je vaak nog naar de achterliggende vraag zoeken. De locatie bezoeken, daar gaan zitten bijvoorbeeld of de doelgroep opzoeken, ik onderzoek zowel de theorie als in praktijk, dan maak ik een visie en concept. En dan uitwerken.

Stap het liefst in als de initiator nog niet precies weet wat hij/zij wil, en ik stop pas als het gebouw al geruime tijd in gebruik is.

Ga liefst zelfs dan nog kijken hoe en of het werkt. Afhankelijk natuurlijk van de grootte en lengte van de opdracht die je krijgt.

Een concreet voorbeeld van mijn werk in Amsterdam is het Ronald McDonald’s kinderfonds op het dak van de VU. (SPONGE ARCHITECTS & Rupali-Gupta i.s.m. IOU ARCHITECTURE) zijn verblijf-, speel-, droom- en sportruimten voor kinderen en hun ouders. Is een kleine stad, een landschap, er zit van alles in: glijbaan, theater, voetbalveld, nagebouwd vliegtuig, verschillende plekjes. Het project refereert aan de wereld buiten het ziekenhuis door de vormgeving, gebruikte materialen en het uitzicht: zo hebben race auto’s hun blik op de A10 en heeft het vliegtuig zicht op Schiphol. Ik kom daar nog regelmatig, ook om in het gastenboek lezen. “ik ben hier jarenlang gekomen door leukemie maar nu ben ik gezond en kom ik hier niet meer, dat is jammer” meisje van 10. Daar doe je het voor. Goed gevoel om daar te zitten en te zien dat mensen er gelukkig van worden.

M’n ambitie is om door een gebouw de mooie kanten van het leven bij mensen te brengen, en om met mijn ontwerp de vraag van de opdrachtgever te overtreffen. Altijd met natuur als inspiratiebron, bewustmaken van waarde van natuur en uiteraard ook in de uitwerking van het project met respect voor de natuur.

De wereld moet er beter van worden, zowel mensen als de aarde zelf.

De kunst is om mijn visie op de dingen te combineren met de wensen van mensen.

Tips
– Volg je hart en niet de markt – Dat wat dicht bij jezelf staat daar ben je het beste in. Ik besef wel dat het nu een grote uitdaging is, in tijden van crisis.

Tags: , , , , , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City