Toon kaart
Menu
Stories

NDSM Duurzamer dan je denkt!

Met de Smederij is de NDSM definitief veranderd. Van vervuilde werf naar duurzame hotspot. Je ziet het niet alleen aan hergebruik van industrieel erfgoed. Het zit ook in onzichtbare zaken.

Eerst de overduidelijke zaken. Neem Noorderlicht, je ziet lokale en biologische producten op de kaart, maar check ook het gebouw: opgetrokken uit zandzakken en stro. De Gewoonboot, hun goede buur, heeft duurzaamheid als bestaansrecht. Ernaast zie je het hergebruik van de oude Scheepsbouwhellingen van mammoettankers naar massa’s festivalgangers.

Hergebruik
Het hijskraan hotel Faralda is letterlijk een topvoorbeeld van hergebruik. En ook de Scheepsbouwloods heeft een tweede leven dat kan meebewegen met alle tijden en functies. Het Warmte/Koude-opslagsysteem zorgt op verantwoorde wijze voor het interne klimaat van die Scheepsbouwloods.

Met De Smederij gebeurt in overtreffende trap wat 10 jaar geleden al bij MTV is ingezet. Het gebouw is BREEAM gecertificeerd, dus super duurzaam. De ontwikkelaar werkt samen met de huurders voor vergaande verduurzaaming. Zo zijn niet alleen bouwmaterialen, maar zelfs water en lucht gerecycled! Er is een grijswatersysteem en de buitenlucht wordt optimaal benut met een VRF-systeem.

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst
Bij de pont start volgend jaar de bouw van een multifunctioneel pand (B9) dat aan de meest hoge eisen van duurzaamheid zal voldoen. De gebruikers, bedrijven en bewoners, hebben slechts een minimum aan energie nodig om hier te werken of te wonen.

Het zijn niet alleen technische verbeteringen, maar ook sociale en logistieke vernuftigheden.

Door een supermarkt in het pand op te nemen, maakt men minder reiskilometers. Alhoewel die kilometers minder milieubelastend zijn als je ze maakt in de elektrische deelauto’s van Car2go. Je kan ze vinden en parkeren naast de lasloods.

Echt HEMA in het Number One gebouw is ook een toonbeeld van duurzaamheid. Ze werken met warmte/koude-opslag en het pand is supergoed geïsoleerd en gebruiksvriendelijk. Het Kraanspoor is een prijswinnende combinatie van hergebruik en nieuwbouw. Een architectonisch hoogstandje naast de milieuvriendelijkste jachthaven van Amsterdam.

Tot slot is NDSM-Energie al gestart met het inkopen van duurzame energie voor de werf totdat daadwerkelijk hun windmolens komen. De NDSM doet eigenlijk overal aan duurzaam energie opwekken. Voor de onwetende bezoeker is de NDSM echter sowieso een opwekkend gebied.

Met dank aan Evelien!!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Bekijk profiel:

Robert Petrus Antonius
Schrijft over NDSM

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City