Toon kaart
Menu
Stories

Loetjes Successtory

Direct toen Loetjes eigenaren Jaap Klinkhamer en Mike van den Berg het nieuwe havengebouw op NDSM zagen, waren ze verkocht. Hier moest hun derde en laatste restaurant in Amsterdam komen. Inmiddels draait de zaak enkele dagen en is het er elke avond vol. De combinatie van Loetjes succesformule, het prachtige gebouw en de plek aan de NDSM-werf maken Loetje aan ’t IJ tot een horeca-hit.

NDSM.nl nam letterlijk een kijkje in de keuken en verbaasde zich over het aantal biefstukken dat hier aan de lopende band wordt bereid. De truc blijkt te zitten in de inkoop. Al 30 jaar heeft Loetje dezelfde vleesleverancier, die de ossenhazen uit Uruguay haalt. Daar is de vorm van de haas zo dat alle 200 grams biefstukken van Loetje even dik zijn. Zo kan men de juiste garing garanderen. Ook over de bereiding heeft Jaap Klinkhamer geen geheimen: peper en zout op het vlees, Blue Band in de pan, schuim laten wegtrekken, op hoog vuur beide kanten bruin bakken, dan op laag vuur doorbakken en in 5 minuten klaar. “Probeer het gerust thuis, maar uiteindelijk kom je toch weer terug voor onze biefstuk!”, grijnst Jaap.

Steigernummer
Maar liefst 150 stoelen binnen en nog eens zo veel op het terras heeft Loetje. En dit aantal wordt nog vergroot, doordat booteigenaren voor het restaurant aanmeren, lekker aan boord blijven en hun maaltijd op hun eigen dek nuttigen. Een unieke ervaring.
Verder verhuurt Loetje 2 zalen op de eerste verdieping voor vergaderingen en partijen. Vooral vanuit de grootste zaal is het uitzicht fenomenaal. Men weet nu al wie 1 van de eerste klanten zal zijn: onze Koning Willem, die na de opening van de HISWA te Water hier een informele borrel zal hebben.

Aantrekkingskracht
Jaap was tot voor kort helemaal onbekend met Noord, maar zag een vestiging de laatste tijd wel zitten omdat het stadsdeel snel in opkomst raakt. Ze zijn gaan rondkijken en de werf sprak aan. De pont spuwt elke keer zo’n 200 man uit over NDSM. Verder is Klinkhamer verrast over hoeveel van zijn vaste klanten in Noord wonen. “Het voelde direct goed en de eerste tekenen zijn zelfs nog beter. Straks vindt iedereen het normaal om Noord tot ‘binnen de ring’ te rekenen. En NDSM zal zijn aantrekkingskracht nog verder vergroten door de bijzondere vermenging van creativiteit en commercialiteit op de werf.”

Tags: , , , , , , , , ,

Bekijk profiel:

Robert Petrus Antonius
Schrijft over NDSM

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City