Toon kaart
Menu
Stories

Kraan 13’s einde?

Wedden dat?
Hij hem niet meer overeind krijgt.

Bij de betrokken instanties is de inzet al gesloten. Dat hij hem niet meer overeind krijgt doet tien tegen twee. De grote baas zelf zet er geld op. En dat wil wat zeggen: hij is technocraat. Het onvermijdelijke lot van kraan 13 ligt in zijn handen.
Een Amsterdamse vriend schrok toen hij kraan 13 weer in volle glorie aanschouwde. “Jesus, wat een joekel! Ben ik as klein jochie van sestien in geklomme. Ik had so dood kenne wese.” Met festivals op de NDSM zie ik ze in tuigjes naar boven klauteren om de wappervlag te bevestigen. Zie je van verre dat hier het feessie is.
Edoch het feest is over. De kraan is ziek. Het betonnen contragewicht zit solide vast, dat is een paar geleden tegen metaalmoeheid behandeld. Evenzogoed ben ik er toch een paar keer loodrecht onder gaan staan om te checken. We hebben mazzel, ons atelier onder X helling ligt net buiten de ‘cirkel van invloed’ van het tonnen zware wiel.
De kraan is niet voor niets HET icoon van de werf. Ook voor mij is dit het NDSM fallussymbool waar ik verliefd op werd. Kraan 13 imponeert en verleidt niet alleen, hij spreekt tot de verbeelding. Er is niets verrukkelijker dan op een zomeravond fikkie te stoken en jezelf met een biertje in de hand te laten inspireren. Wat kunnen we doen met die kraan? Op koninginnedag heeft burgemeester van der Laan eronder leren rellen. NDSM helling kunstenaars maakten met enorme netten de kooi ‘rellen voor kids’. En de burgervader is jong van geest of wellicht houdt hij van rellen. Kraan 13 nodigt ook uit tot typische NDSM klets. We kunnen er iemand inhangen, die of die bijvoorbeeld. Of met een lier de puntje zo strak mogelijk naar beneden spannen. Totdat ie knapt en katapulteert. Of instort.
Bovenin overnachten wil natuurlijk iedereen. Briljant! Sex with a view. Dat kan nu niet. Er moet ongeveer een kuub aan duivenstront liggen. Bovendien is dat hok bovenin geen huisje maar een machinekamer, zit tamelijk vol. Naar boven en naar beneden is ook vermoeiend. Shit lenzenvloeistof vergeten. Kut ik moet poepen. Ja, een hotelkamer zou perfect zijn.
Dus daar moet je een creatieve ondernemer op zetten. Dingetje. Dingetje zag ik voor het eerst met een keukentrapje naar de kraan lopen. Ik zeg nog: da’s een rare graffitiespuiter. “Da’s de gast die de kraan gekocht heeft. Hij gaat er een hotel van maken.” “Met een keukentrapje?” “Nee met het jongerenwerkplan van Noord of leerwerktraject wezen of een ander potje.” “En gij geleuft da?” zeggen wij in Brabant. Trouwens ook op de NDSM. En gij geleuft da?
Kraan 13 moet sowieso een keer neer. Hij maakt meer herrie als hij meedraait met de wind en sinds kort ook met een andere klank en bonken. Het is weliswaar een beschermd monument, maar als ’t geld op is. Dan is het geld op. “Neerhalen gaat zeker lukken. Dan laten ze um een winter uit elkaar op de NDSM liggen. Verdwijnt ie in stukjes naar de ijzerboer.” “Die mafketel haalt um uit elkaar, maar hij krijgt um never nooit niet overeind.” Wedden?
Plaats hier je wedje!

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City