Toon kaart
Menu
Stories

Het Vuureiland

Stichting Convoi Exceptionnel maakt tezamen met vele kunstenaars van de Broedplaats NDSM een louterende Nacht met een avondvullend programma van 20.00 uur tot 01.00 uur. Toegangskaartjes zijn aan de kassa te koop voor € 7,50 inclusief Gedenk-kaarsje, Muntje voor de Veerman, Rouwkost, Troostdrank en programmaboekje, bestel hier kaarten.

De veerman roeit me in stilte naar het Vuureiland te midden van het droogdok. De geluiden van het leven op de wal maken plaats voor stilte, wanneer we het kleine huisje naderen. Eenmaal binnen, omringd door eindeloos veel kaarsen, voel ik magie. Dit is geen spel meer, wat ik hier mee maak is echt.

Zo beleef ik hier Nacht van de Doden, en heb ervaren hoe we op een moderne manier onze doden kunnen eren en hoe daarin verbazing, ontroering, humor, eigenzinnigheid, diepgang en lichtheid naast elkaar kunnen bestaan.

Waar anders nuttig je rouwkost en troostdrank, word je meegevoerd op rauwe klanken en betoverd door een fluisterstem die de namen van overleden dierbaren zachtjes over het water galmt?

De Nacht van de Doden weet de buitenwereld met onze binnenwereld te verbinden. Uit de warme reacties die de voorgaande reacties deed loskomen, blijkt dat er een groot draagvlak voor is. We hebben behoeften om betekenisvolle momenten met elkaar te delen, om deze zelf vorm te geven en persoonlijk te ervaren. En dat is de missie van Convoi Exceptionnel met Nacht van de Doden – NDSM, een rituele ontmoetingsplek creeeren waarin je als aanwezige niet zozeer toekijkt, maar vooral deelnemer bent.

Ook dit jaar zullen we ongetwijfeld een boeiende, gedenkwaardige Nacht beleven waarin we ons durven te verenigen met de dood, en de doden zich uitgenodigd voelen om weer tot leven te komen.

Ilse Vooren, humanistica

Bekijk profiel:

Janine Driessen
Communicatie & Community

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City