Toon kaart
Menu
Stories

HELP DUIKBOOT GAAT WEG!

Aanstaande maandag gaat de ndsm duikboot weg! Hij wordt verscheept naar het Zuiden; de eigenaar heeft de benodigde papieren bemachtigd met hulp van een museum in la Coruna. De staalprijs is nu nog zo hoog dat verslepen van de Foxtrot B-80 (onze duikboot) redabel is.

Uitgerekend net nu ik klaar was om aan boord te gaan. Bootje geregeld, slijptol en stroom om de dichtgelaste deur open te slopen, camerababe van de filmacademie, professionele flashlight. Tutti, tutti, tutti stond klaar om dinsdag voor jullie een filmpje te maken. De reden om te gaan schrijven voor ndsm.nl is dat ik als journalist overal in, op en weg mee kom. Ik verheugde mezelf dan ook bijzonder op mijn bezoekje aan de duikboot. Vanaf de allereerste keer dat ik er op de pont voorbij kwam, wil ik erin. Weten hoe hij er aan de binnenkant uitziet, hoe ruim of krap het er is, hoe het er ruikt, of ie schommelt, geluid maakt.

Ik kreeg via de NDSM tam tam de juiste personen bij projectbureau Noordwaarts te pakken, vervolgens de mensen van de NDSM haven en tot slot de advocaat van de eigenaar: een Turkse BV. En daar kreeg ik de deksel op mijn neus. Tutti voor nada. Zo voelt de puissant rijke Cypriotische spaarder zich dus: al dat werk voor niets.

Volgens het advocatenkantoor is er niets meer aan te doen: “Het is een samenloop van omstandigheden: het museum dat goede contacten heeft bij VROM; de onzekere economie (Cyprus) en een stagnatie van de schrootprijs noopt de BV. tot acuut handelen.”
Stagnatie van de schrootprijs? De ondergang van onze onderzeeer wordt veroorzaakt door ‘stagnatie van de schrootprijs’?! Dat er cultuurbarbaren zijn die ‘de Denker’ van Rodin uit museumtuinen slijpen is erg genoeg. Maar de onderzeeer kwijtspelen vanwege stagnatie van de schrootprijs is nog schraler. Net zo schraal als de lente van 2013 tot nu toe.

Schrale troost: dit weekend vieren we dat Jezus opstond uit de dood, het eerste festival op het NDSM buitenterrein (hou op met vriezen!) en dankzij de medewerker van projectbureau Noordwaarts dat we ten minste een beeld hebben van hoe het er in de duikboot uitziet. Met dank aan Ank Brand voor de foto’s.

Meer achtergrond over de onderzeeër lees je hier.

PlAATS HIER EEN LAATSTE GROET VOOR DE DUIKBOOT

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City