Toon kaart
Menu
Stories

GRENADA CHOCOLA = GOEDE CHOCOLA

Afgelopen week ontvingen wij de mensen van de Grenada Chocolate Compagny in ons atelier. “the first carbon-neutral trans-Atlantic mass chocolate delivery.” Deze Chocolade heeft ons land bereikt op windenergie, en vanaf de NDSM werf gaat het op menselijke tandwiel energie verder. Is dat echt CO2 neutraal? De zeikerd in mij denkt dan: De meeste wielrenners kwamen uit Wageningen, profi kleding en dito fietsen, ze trappen op een brandstof van bananen, chocolade taart en flesjes water. Ze moeten heen en terug, bezweet bij het gastgezin douchen (en tegelijkertijd plassen), onderwijl onderling mobiel contact houden en faceboekeren.

Of dat CO2 neutraal is weet ik niet, het is vooral sympathiek, gezond en gezellig. Fijne mensen die zich inzetten voor het goede doel. (kwalitatieve chocolade is een goed doel) Het is sowieso CO2 neutraler dan met de mammoettanker, dieselvrachtwagen of het vliegmachien. Voor mensen die meer willen weten, bv over duurzame mammoettankers, check fairtransport.

Chocola is een mooi product om politiek persoonlijk te maken. Voedsel voor gevoel, altijd een goed cadeau, je moet er geen kilo’s van wegstouwen; dan is het ook nog gezond voor je. De ware winst van the Grenada Chocolate Compagny zit voor mij niet in de vriendelijke fietsers, noch in de zalige zeilers, maar in het productieproces.

Een bijzonder proces, gestart door een bijzonder man. De oprichter Mott Green van de Grenada Chocolate Compagny, overleed door elektrocutie op 1 juni tijdens zijn werk. Hij was een anarchist, een sociaal pionier en sliep in z’n werkplaats. Had zo op de NDSM kunnen zitten.

Wat is er zo goed aan zijn werkwijze? De chocolade wordt op Grenada verwerkt tot een reep, niet tot een halffabrikaat voor multinationals. Mr Green heeft het enige chocolade makende bedrijf opgericht in een cacoa producerend land. Daarom betaal je in de winkel vier en halve euro betalen voor een reep. En omdat het focking lekker is natuurlijk. Een leuke reep voor in ’t assortiment van bio snackbar Pompstation?! Totdat die open zijn kijk je op de site voor verkooppunten.

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City