Toon kaart
Menu
Stories

Greenpeace, duurzaam feesten voor gevorderden

De aarde is in gevaar en heeft onze hulp nodig. Greenpeace verbetert jouw wereld. Ook dichtbij, met duurzame festivals. Ik praat met Milo Laureij, event manager van Greenpeace:

“Greenpeace is een actie-organisatie. We voeren wereldwijd campagne voor een gezonde planeet, maar we richten ons ook op lokale initiatieven,zoals het vergroenen van de NDSM werf. Ik geloof in mijn werk en de maatschappelijke relevantie ervan.”

Het mooie aan die baan lijkt mij dat je toffe dingen bedenkt om het bewustzijn van festivalgangers over duurzaamheid te vergroten. Wat hebben Greenpeace en de NDSM aan elkaar?

De NDSM werf is de perfecte plek voor het Greenpeace hoofdkantoor. Greenpeace is op verschillende niveaus betrokken bij duurzame initiatieven op de werf. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld greenteams ingezet die op festivals het afval opruimen en scheiden. Op het Over Het IJ Festival waren we inhoudelijk bij het programma betrokken samen met de TU Delft. Daarnaast kijken we met een tiental festivalorganisaties hoe we evenementen op de werf duurzamer kunnen krijgen. Er zit veel beweging bij festivals, er is bewustzijn en er is de wil.

Greenpeace werkt samen voor groenere events

Steeds meer organisaties weten ons te vinden. Samen met Stichting NDSM doen we mee aan NDSM Duurzaam in Actie. Joan Kramer van de GeWoonboot (klimaatneutrale boot naast Noorderlicht) heeft alle festivalorganisatoren bijeen geroepen. Ons doel: Alle festivals op de NDSM zo duurzaam mogelijk maken.

Als het aan ons ligt zie je nooit meer een ronkende generator op de NDSM.

We doen dit jaar een nulmeting met een speciale milieubarometer. Daarmee brengen we de milieu-impact van alle festivals op de werf in kaart. Zo kunnen we meten hoe festivals op de werf minder belastend kunnen worden voor het milieu. De milieubarometer is niet alleen voor de werft bedoeld. Het is een handleiding om kennis te delen. Ook grote organisaties zoals MOJO en ID&T begrijpen dat. Ze weten dat het groener kan en moet. Daarvoor zoeken ze de samenwerking met Greenpeace op.

Waar valt de meeste groene winst te halen voor festivals? 

“Logistiek. Festivals kunnen er duurzaam uitzien, met duurzame producten, maar juist de kant die de bezoeker niet ziet, daar valt winst te behalen. DGTL doet dat bijvoorbeeld heel goed, zij komen met een boot langszij en brengen in 1x al hun festivalgear naar de werf. Dat scheelt tientallen of misschien wel honderden kilometers vervoer over de weg.”

Logistiek is verborgen uitstoot, daar valt groene winst te behalen. 

Ook onderzoeken we nu welke materialen er permanent aanwezig zouden moeten zijn op de werf. Hoeveel materiaal heb je nodig en welke materialen kun je delen? Er is geen blauwdruk voor en geen twee festivals zijn hetzelfde maar sommige zaken zoals elektra en hekken heb je voor ieder event nodig. 

Wij van de broedplaats vinden geen festivals het groenst. Kan dat ook? 

“Dat begrijp ik. Ik kende de NDSM voordat Greenpeace hier naar toe verhuisde. Ik kwam vroeger al in ’t Skatepark, bij Noorderlicht en bij bevriende kunstenaars. (Helaas heb ik Robodock nooit meegemaakt. Maar dat was ook een lastig festival geweest qua duurzaamheid). Door mijn werk bij Greenpeace kijk ik anders naar de werf.”

Er bestaat een spanning op de NDSM tussen het bewogen verleden en de nog onbekende toekomst. Het is een complex gebied met grote belangen. Met de komst van grote bedrijven en organisaties verandert er veel. Het is zoeken naar de juiste balans.

Mijn persoonlijke wens is een innovatieve speeltuin.

Een positieve mix van de oude rafelige energie en de nieuwe economische krachten. 

De Smederij van Greenpeace

Het pand, de oude Smederij, is volledig duurzaam en voorzien van de laatste duurzame innovaties. De toiletten spoelen ‘grijs’ door, met regenwater. Veel bouwmaterialen zijn gerecycled. Zelfs het isolatiemateriaal.

Ik, uw razende reporter, moet zeggen dat het er subliem uitziet. We maken een rondje langs tafeltjes van zonnepanelen, oude rubber actiebootjes verwerkt tot kantoorruimte, plantjes, knusse zithoekjes van olievaten en een imposante kantine.

Die kantine intrigeert me. De lunch is gesponsord. Hier kunnen de werknemers goed eten voor weinig. Een biologisch vegetarisch buffet, iedere dag.

Helemaal geen vlees en geen vis?

Nope geen dood dier.

Het lijkt mijn links radicaal biologisch, vegetarische woongroep wel. En democratisch is het ook. Milo vervolgt: “Alle werkplekken zijn flexplekken, je kunt overal gaan zitten, maar mensen zijn toch vaak gewoontedieren en zitten samen met de collega’s waar ze veel mee werken.”

Ja, en ik neem aan dat de directie wel een apart bureau heeft?

Nee.

Nee?

Jep. De directeur flext net als wij. Als je pech hebt zit er je ernaast, moet je jezelf de hele dag inhouden. 

Op hun borrels hoeven ze zichzelf niet in te houden, ze schenken er bio bier en bio limo. Het goede nieuws is dat ze graag hun deuren openen. Ze host-ten al eerder een Self Made Future en ontvangen graag meer publiek binnen. 

Ik sta te popelen om een uitnodiging voor de lunch, maar Milo vraagt of ik naar de Eiffeltoren op Lowlands kom?

Greenpeace heeft op Lowlands 2015 een 16 meter hoge Eiffeltoren

Parbleu nom de dieu, wat is er duurzaam aan de Eiffeltoren? 

Greenpeace vraagt aandacht voor de klimaattop in Parijs eind dit jaar. Dit is de belangrijkste klimaattop ever. In Kyoto deden China en de VS niet mee, nu wel. Ik kan het niet beter zeggen dan Obama over deze klimaattop: 

Wij zijn de eerste generatie die de klimaatverandering merkt en de laatste die er wat aan kan doen. 

We willen dat iedereen weet van deze klimaattop en dat ze erbij betrokken zijn. Greenpeace staat er samen met Oxfam Novib. Zij strijden tegen armoede, klimaatverandering (treft de armsten het hardst) en de verdere zoektocht naar fossiele brandstoffen. Je kunt bij ons old skool een actiebanner maken. Lekker oneliners kladderen. Die worden in de Eiffeltoren opgehangen. Je kunt ook alvast een foto maken van jezelf als Franse klimaatheld. Compleet met moustache, alpinopet et baguette. 

En natuurlijk prijzen pakken, meemaken, erbij zijn. Win die kaplaarzen. Kom kussen onder Eiffeltoren. Kom kijken naar onze shocking docs.

We hebben een geweldig documentaireprogramma met iedere avond een verdiepingssessie: WATCHDOC (Greenpeace, samen met Oxfam Novib en Amnesty). Als je jezelf nog links geëngageerd wil bijscholen, of als je gewoon wilt afspreken voor een romantische date? Het is bij ons intiem en goed. We zien je graag in Parijs, onder de Eiffeltoren op Lowlands.

Bien, je viens. 

Dus mensen, tot daar op Lowlands, Check NDSM.nl voor de volgende open deuren van Greenpeace en voor updates over de milieubarometer van festivals. 

Au revoir bij Greenpeace,

PS Wat denk je dat Milo zelf nog gaat zien op LL? De Chemical Brothers, tss.

PPS Shell wil dit jaar weer boren in Alaska. Bescherm de Noordpool én ons klimaat, teken de petitie op http://savethearctic.org

Tags: , , , , , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City