Toon kaart
Menu
Stories

Graffiti

Hier op de NDSM kan je een dag spenderen aan het bekijken van graffiti. Waar komt de graffiti vandaan en mag het eigenlijk wel? Ik bezocht Rienke Enghardt van Hope Box in de Kunststad die vertelde over het clandestiene karakter van graffiti en alle grote namen uit de graffiti scene die op de werf zijn langs gekomen: ‘de NDSM is een van de mooist gelegen Hall of Fames ter wereld’. Een piece, een graffiti-werk staat soms niet meer dan een dag, maar grote namen blijven gelukkig vaak langer staan.

‘De graffiti op de werf is van diverse graffiti writers, schrijvers uit alle windstreken. NDSM was vroeger echt een graffiti-museum, tegenwoordig wisselen de werken zich wat sneller af en is het meer een gallerie en workshop. Nog steeds komen er ook grote sterren langs zoals Zedz, Angel, Lunar, Tak en Loomit. Hierdoor ontstaat er een interessante kruisbestuiving tussen grafitti-kunst en graffiti-workshopmateriaal. En er wordt ook veel getagd, mensen die alleen hun naam schrijven.’, zegt Rienke. Er valt een hoop te ontdekken. Sommige pieces bevinden zich hier al jaren en anderen zijn nog geen dag oud!

Rienke ‘rockt’ graag muurtjes en combineert dit in haar werk met ‘community art’. Het mobiel kunstproject Hope Box heeft ze opgericht in 1991. Hiermee zetten zij en haar crew, de Hope Box Angels, zich met name in voor mensen in conflict gebieden. De Hope Box kunst-actie speelt zich vooral af op straat maar is ook in de musea te vinden en spreekt zo een groot en breed publiek aan. Het brengt kleur, hoop en inspiratie. Iets dat je aan het denken kan zetten, je kan sterken of ontroeren.

‘Als mensen hier op de werf iets willen zetten, bellen ze vaak Rienke. Drinken ze samen koffie en zetten ze een piece. ‘Graffiti laat zich niet bedwingen, het heeft een dwars karakter. Dat is de kracht en daarvoor betaal je af en toe ook een prijs, een boete, dat hoort erbij. Graffiti is het visitekaartje van de werf. Als je kijkt naar de glim glom die eraan komt dan ben ik blij dat er hier lekkere dikke graffiti is. De rauwheid, vrijheid en wetteloosheid zijn symbolen van de werf.’

Lees hier meer over de projecten van Hope Box.

Tekst: Elien van Riet

Foto: Hope Box en JR van Kampen

Tags: , , , ,

Bekijk profiel:

Elien van Riet
Innovator & Facilitator

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City