Toon kaart
Menu
Stories

geWoonboot: een duurzaam avontuur

‘Het kan anders, gezonder en beter voor iedereen’, zegt Joan Kramer, die samen met partner Jan Huisman eigenaar is van de duurzame en drijvende werkplek, geWoonboot, op de NDSM. Gebouwd in 2006 door Delta Wonen Zwolle was de geWoonboot vijf jaar lang, onder leiding van Pauline Westendorp, de thuisbasis van de Energie Expositie opgewekt.nu op de NDSM-werf. De boot is gemaakt als model en laat zien hoe gewoon duurzaam wonen en werken op het water eigenlijk is. In 2011 hebben Joan en Jan het stokje overgenomen. Zij hebben de geWoonboot heringericht tot een vergader- en trainingslocatie waarin het uitwisselen van kennis en ervaring over duurzaamheid een grote rol speelt. De officiële opening volgt nog, maar op zaterdag 6 oktober kan je alvast een kijkje nemen tijdens de ‘Hart-Hoofddag op locatie’, dat georganiseerd wordt door de Triodos Bank.

Joan en Jan hebben elkaar leren kennen op de geWoonboot en werden verliefd op elkaar. Zij deelden niet alleen een passie voor elkaar, maar ook voor duurzaamheid. Ze wilden meer hierover leren en zagen in de geWoonboot dé kans om kennis en kunde over duurzaamheid te verzamelen en te delen. Met de geWoonboot willen zij particulieren, ondernemers en bedrijven inspireren en het bewustzijn over duurzaamheid vergroten. Ondernemers en bedrijven kunnen de boot huren voor vergaderingen en heidagen. Ook kunnen ze er terecht voor bijeenkomsten en netwerkborrels omtrent duurzaamheid. Joan en Jan zitten op koers, want in een periode van circa zes maanden zijn ze de favoriete lokatie geworden van onder andere Energie Centrum Nederland, ING Bank, HEMA en Lost Boys. Ook hopen zij ook meer lokale ondernemers uit Noord te mogen ontvangen.

De kwaliteiten van Joan en Jan liggen in het praktisch ondernemerschap. Jan is van huis uit jachtbouwer en heeft het laatste schip gebouwd op de NDSM dat in 2006 te water ging. Daarvoor was hij vijftien jaar eigenaar van een jachthaven in Nieuwendam. Joan is van huis uit ondernemer en heeft onder andere als freelancer gewerkt voor Opgewekt.nu en is op de NDSM ook bekend van haar werk voor Stiching NDSM-werf, waar zij zich heeft bewezen als organisatietalent. Samen zorgen zij voor een continue ontwikkeling van de geWoonboot.

Zonnepanelen, afvalwaterzuivering, warmtepomp, zonneboiler etcetera (bestaande technieken) zijn toegepast en samengebracht in één initiatief, de geWoonboot. Alles is aan boord en de boot is dan ook geheel zelfvoorzienend. Het innovatieve karakter van de geWoonboot zit hem in het feit dat de geWoonboot niet alleen een model is, maar ook een levend kenniscentrum over duurzaamheid. De geWoonboot is al open, maar Joan en Jan zijn de boot verder aan het verbouwen om het kenniscentrum helemaal te realiseren. Momenteel worden de buiten- en binnenkant opnieuw geschilderd.

Het is geen toeval dat de geWoonboot aan de NDSM-werf is aangemeerd. ‘Niet alleen is er in noord veel interesse in milieu en duurzaamheid, ook hebben we in Noord veel water. Wij willen in Noord nieuwe manieren van wonen op het water ontwikkelen waarin duurzaamheid centraal staat.’, zegt Kees Diepenveen van Groenlinks en wethouder Ruimtelijke Ordening van Stadsdeel Amsterdam Noord. Ook Jan beaamt dit. ‘Tijdelijkheid en ruimte in Amsterdam Noord bieden de juiste voorwaarden om te experimenteren met duurzaamheid. Op het creatieve NDSM-gebied krijgt een initiatief als de geWoonboot de ruimte om te kunnen groeien.’

In de toekomstvisie van Joan en Jan is duurzaam, drijvend wonen heel gewoon en is er een flink aantal drijvende woonwijken gebouwd. Misschien wel met een nieuw soort beton dat een eindeloze levensduur bezit… Hiervoor zijn er wel nieuwe ligplaatsen nodig, iets waar Joan en Jan zich voor willen inzetten. De geWoonboot van Joan en Jan vaart een innovatieve en ondernemende koers. Een duurzaam avontuur.

Hier vindt u meer informatie over de geWoonboot.

Tekst en foto: Elien van Riet

Bekijk profiel:

Elien van Riet
Innovator & Facilitator

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City