Toon kaart
Menu
Stories

Frank Alsema ontwikkelt NDSM Lab

De stichting NDSM Werf heeft Frank Alsema uitgenodigd om het NDSM-Lab te ontwikkelen. Op het gebied van beheer en programmering zijn de afgelopen jaren veel doelen bereikt. Er liggen nog veel vraagstukken en ambities op het gebied van experiment & innovatie. Het Stichtingsbestuur heeft daarom besloten de organisatie te herordenen. Frank Alsema heeft vanaf het voorjaar de opdracht als Regisseur project NDSM-Lab aanvaard.

Het NDSM-Lab kent vijf hoofdlijnen:
1. Energie en duurzaamheid
2. Community
3. Tijdelijke Gebiedsontwikkeling
4. Nieuwe Economie
5. Nieuwe Formats

Het doel van NDSM Lab is om de NDSM-Werf te ontwikkelen naar onderzoeks- gebied en proeflocatie voor (toegepaste) kunst, nieuwe materialen en energie, (immateriële) waarde creatie, nieuwe manifestatie- en evenement formats en nieuwe verdienmodellen.

Het NDSM-Lab is daarmee de kraamkamer van nieuwe ontwikkelingen op de NDSM-Werf. De dynamiek en het interdisciplinaire karakter van de werf en haar gebruikers biedt mogelijkheden om nieuwe innovaties tot stand te brengen. Met het Project NDSMLab stimuleren en faciliteren wij ook in samenwerking met alle zittende partijen, nieuwe initiatieven in de afwisselende rol als initiator, verbinder, matchmaker en producent.

Het NDSM-Lab zal gaan werken als een broedplaats. Ook hier is de samenwerking zelf het uitgangspunt. In de toevallige ontmoetingen in de schaduw van de formele stromen ontstaan vernieuwingen en ideeën die met een succesvolle vermarkting tot innovaties leiden die hun weerslag hebben in het dagelijks leven.

Dit biedt ook nieuwe kansen voor de Stichting NDSM-Werf. De diversiteit van huurders, ondernemers, activiteiten en het publieke karakter van het gebied zorgen voor een interactieklimaat waaruit tal van nieuwe cross-overs ontstaan. Daarmee is de NDSM-Werf de gedroomde proeftuin voor nieuwe toepassingen. De Stichting NDSM is verantwoordelijk voor dit publieke domein, zowel fysiek als virtueel (de portal). Met het project NDSMLab stimuleert de Stichting NDSM de rol van aanjager van initiatieven in het laboratorium dat de NDSM-werf is.

Projecten die onder het LAB vallen zijn oa :

• Project Trust, een regelvrije zone op de NDSM Werf: meer vrijheid voor lokaal ondernemersschap.
• Een culturele Noord agenda ism IloveNoord en CultuurTafel Noord.
• Een nieuwe munt/currency op de NDSM.
• Ondersteuning crowdsourcing voor Volksopera Tuindorp Oostzaan.
• Een Museum App voor ‘NDSM herleeft’.
• Tijdelijke architectuur met Selfbuilding Building.

Tags: ,

Bekijk profiel:

Elien van Riet
Innovator & Facilitator

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City