Toon kaart
Menu
Stories

DUIKBOOT TE KOOP?!

Hoe komt die onderzeeer hier? Wat een prachtig ding. We staan te vernikkelen van de kou op de pont. Ik vraag het aan de NDSMer naast mij. Type: stalen neuzen, zwarte kleding en vuile handen. Hij pielt een sjekkie en blijkt een prima verhalenverteller.

Er was in Den Helder zo’n Richard Branson-achtige ondernemer, die heeft de onderzeeer via een website in Rusland gekocht. Je weet wel hoe dat gaat. Je surft wat op het wereldwijde web, stuit op een gaaf uitziende onderzeeer en klikt door. Daar staat dat het hele geval af te halen is voor € 50.000. Wat een deal denkt de avonturier, toch eens een mailtje aan wagen. De Russische eigenaar laat weten dat hij er vanaf wil omdat het gevaarte te veel plaats inneemt op zijn werf. Het ding is in prima staat, zoals blijkt uit foto’s op internet. Kortom een buitenkansje. De enige voorwaarde is dat er contant wordt betaald. De avonturier rijdt naar de Tschjoektjoek werf met een vriend en koffer geld. Daar aangekomen worden ze begroet door vijf Russische kerels. Ongemakkelijk stappen ze uit. Het zijn louche types, maar er zit niets anders op dan meelopen naar de kade. Daar ligt een gehavende, verrotte onderzeeer. Niet exemplaar van de foto. Een van de Russische mannen trekt een pistool. You pay now € 50.000. Ze stamelen: but this is not the same submarine as on the photo. We don’t care, you pay now, you leave with submarine or nobody ever hears from you again. Nou toen hebben ze hem hier heen laten slepen en nu ligt hij hier weg te rotten. Hij is te koop voor € 1,-

Thuis google ik Russische onderzeeer ndsm werf. Ik stuit op de website mannennieuws. Het is een Russische Foxtrot B-80, gebouwd in de jaren vijftig, hij ligt sinds 2002 in de NDSM haven. Ik lees verder op de journalistieke NAP website. Meer dorre cijfers, en dan blijkt er plots toch sprake van een jongensavontuur. Alleen gaat het ditmaal om handig doorverkopen, BV’s en falende besturen. Avontuur zonder Russen, zonder koffertjes geld en pistolen, alleen maar avontuur met pakken en groezelig witte boorden. Doe mij dan maar de NDSM verhalenverteller.

De Turkse firma die momenteel eigenaar is dreigt de duikboot te laten slopen in het buitenland. Voordat er gesloopt kan worden moet er eerst een borg van ongeveer 1 miljoen euro worden betaald om te garanderen dat het volgens Europese regels gebeurt. Dus voorlopig gebeurt er niks. Zouden ze hem van de hand doen voor € 1,-?

Weetjes:
– Onderzeeers zijn spannend, iedereen heeft de Hunt for Red October gezien. Het appelleert direct aan grote angsten: onder water is enger dan in de lucht. Vanwege implosiegevaar.
– Richard Branson heeft de Nymph Aero Submarine laten bouwen. Voor toeristentripjes in de buurt van zijn maagdeneiland. De Nymph landt op koraalriffen, dat zie ik deze maar 1 x doen.
– Nederlandse defensie gelooft in onderzeeërs. Onze duikboten hebben een bijzondere maat; ze zijn kleiner dan de Britse en Amerikaanse en groter dan de Noorse, Duitse of Zweedse modellen. We kunnen dus dichter langs de kust en verder weg van huis.
– Je hebt al een playmobil onderzeeer voor €22,-

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City