Toon kaart
Menu
Stories

De zotten zijn terug in Amsterdam

Aan dek van Azart, Ship of fools, is het rustig.  Zo’n stilte die vers is, en voorbereidt op nieuwe zotte drukte, plezier en vertier waarvan je zeker weet dat het komt. Na de uitverkochte première van de avond ervoor, hangt kapitein August Dirks aan dek rond, met zijn afgeragde Macbook vol smeer, olie, korstjes en kruimels. 

Voelt hij zich weer thuis in Amsterdam? Niet meer op het Azartplein, waar slechts de nieuwbouw heerst. Wel op de werf, Nico, Dirk, Simon en Mike: NDSM. Het welkom bij Noorderlicht en de ligplaats naast de Gewoonboot: het is hartverwarmend.  “De NDSM-werf heeft alle creativiteit en magie die wij zoeken en nodig hebben” zegt August. “Ik hoef niet meer naar de overkant, iedereen komt aan boord’ en lachend laat hij erop volgen “een schipper komt niet aan de wal, het is hier prima”.

Het weerzien is emotioneel voor de fans van Ship of Fools en de mannen en vrouwen van de Azart. De matrozen en acteurs komen van overal vandaan zoals Frankrijk, Australië, Duitsland, Nederland.

Kapitein August Dirks zou uitkijken naar Sail als hij als kapitein van de Azart de internationale vloot zou mogen aanvoeren. Maar Ship of Fools vaart zelf niet mee en ligt aan de wal tijdens de Sail in parade.

Ship of Fools maakt plannen voor de wintertijd op de NDSM werf. Plannen vol met kleine ontmoetingen van kunstenaars en landrotten die inspireren voor het nieuwe werk dat zij gaan maken. Ter voorbereiding op een nieuw avontuur. “Wij zijn gekomen om te vertrekken en naar de oost te gaan” zegt August. Oost-Indiëvaarders worden ze volgend voorjaar. Een nieuwe voorstelling wordt gemaakt op de NDSM werf. ‘Het worden zeemansverhalen, waarin we alle vertellers vanuit de verschillende media aan het woord laten. Een -melting pot- van mensen en sferen, en ook nog eens de grote taak om het schip weer zeewaardig te maken voor de nieuwe reis’. Hoe mooi past dat in het laboratorium van cultuur en maken op de NDSM-werf.

De Azart, gebouwd in 1918 (ongeveer gelijk met de aanleg van de NDSM-werf), heeft een stevige opknapbeurt nodig. De winter is lang genoeg om het schip weer zodanig klaar te maken dat het de oceanen weer af kan schuimen.

Het schip ontving bij aankomst een warm onthaal van Coby van Berkum, voorzitter van Stadsdeel Noord, de vele vrienden Azart en van Jasper Helmer en zijn team van cultureel Cafe Noorderlicht.

Tijdens SAIL maakt de Azart, Ship of Fools, deel uit van de Pirate Bay. Het programma dat Cafe Noorderlicht,  als partner van de Groene Oceaan, voor 5 dagen aanbied.

Lees hier meer over Het theaterschip Azart en het verhaal over haar geschiedenis en toekomst; door August Dirks.

Tags: , , , ,

Bekijk profiel:

Anne Marie Hoogland
Zakelijk leider nationale

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City