Toon kaart
Menu
Stories

De Stelling

De NDSM-werf is aan verandering onderhevig, dat zal niemand ontgaan zijn. De NDSM met haar huidige identiteit, welke nu vaak als ruig en rauw omschreven wordt. Maar hoe kan je met jouw kennis bijdragen aan de vorming van dit proces? Iedereen heeft een eigen imago en al deze imago’s zorgen voor een strijd. Want welk imago is de juiste? En welk imago past bij de identiteit van een gebied? Dat is een strijd. En wanneer er een strijd is, is er geen gezamenlijkheid. Binnen een strijd moet er een winnaar zijn, en wanneer er een winnaar is, is er ook een verliezer.

Nu is er rondom de X helling nog een vrije ruimte waarin Buro Spelen hun gang kunnen gaan met project ‘de Stelling’. Binnen het project ‘de Stelling’ vertalen zij hun opgedane kennis van de afgelopen jaren. Maar zij schakelen ook in hun rol. Van informatie overbrengen, naar zelf informatie opdoen. Want, vindt Klaar: ‘Als je iets wilt uitleggen, moet je wel zelf precies weten hoe het zit’. Ze zijn begonnen met deel 1 van de stelling; ‘Sense of Place’. Wat maakt een plek jouw plek? Waarom voel je je thuis op juist deze plek? Wat is het dat jou zo aantrekt? Vervolgens hebben zij dit uitgebreid met ‘Sense of Identity’. Waar ze antwoord zochten op vragen als; Wat voor soort plek is het? Welke dingen kunnen hier gebeuren, juist omdat het die identiteit heeft? Over dit tweede deel van ‘de Stelling’, gaan zij zaterdag 13 december om 11:00 uur de dialoog aan.

Nu wordt de NDSM als ‘ruig’ omschreven. Maar wanneer is iets ruig? ‘Ruig is een consequentie van een bepaald gedrag’ aldus Klaar. Dit kan je er niet als een soort sausje overheen leggen. Dat is er of het is er niet. Net als met identiteit. De identiteit wordt gecreëerd door acties. Net zo goed als dat de huidige identiteit wordt veranderd, door diezelfde acties. In de stelling proberen zij dit weer te geven door middel van foto’s, teksten en kunst.

Een van de beelden welke zij weergeven in de stelling, is een foto van het allereerste gezamenlijke project vanuit de broedplaats; Hotdock. De eerste open dag van de broedplaats in 2008. Nu beter bekend als NDSM OPEN. Pas als er gezamenlijkheid is, dan pas voel je dat je iets samendoet. Maar er hangt ook een foto van de allereerste bijeenkomst, nadat de broedplaats was opgestart en de gemeente eigenlijk weer eigenaar wilde worden. Wat zie je daar? Steunende en zuchtende mensen, want is die verandering wel goed? Past dit wel bij jouw? En belangrijker, past dit bij het gebied?  Deze balans tussen imago en identiteit proberen Bart en Klaar weer te geven in hun stelling. Wat is jouw imago? En hoe draag jij bij aan de identiteit van de NDSM-werf? Kom dit vertellen zaterdag 13 december.

Bekijk profiel:

Janine Driessen
Communicatie & Community

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City