Toon kaart
Menu
Stories

Coöperatieve gebiedsontwikkeling: Self Made Noord

Amsterdam-Noord is volop in ontwikkeling en hip. Toch bleek de experimentele aanpak van stedelijke ontwikkeling nooit vanzelfsprekend. Wat hebben we geleerd? En hoe ‘self made’ is de toekomst? Daarover gaan we op 8 december in gesprek bij Pakhuis De Zwijger. We presenteren daar Werk aan de Werf. In het kader van coöperatieve gebiedsontwikkeling realiseren De Zwijger en stichting NDSM-werf een reeks avonden in De Zwijger met als doel om de ervaringen en wijsheden van Self Made Future te delen met andere professionals die elders in de stad werkzaam zijn. Vice versa kan NDSM leren van frisse blik, energie en perspectieven van nieuwe initiatieven. Meld je hier aan voor kick-off.

Noord is self made. Eigenhandig en letterlijk met de voeten in de klei is door de spelers in het gebied geëxperimenteerd met nieuwe vormen van stadsbouw. Sinds het begin van dit millennium neemt de NDSM-werf het voortouw met de bouw van wat nog steeds de grootste broedplaats van Europa is. In 2013 heeft de NDSM-werf deze werkwijze opnieuw vormgegeven met het project Self Made Future, waarbij scheepsbouwwerkers, kunstenaars, schrijvers, ondernemers, werkgevers, werknemers en beleidsmakers samen richting geven aan de toekomst van de werf. Nu is te zien dat niet alleen op de NDSM, maar ook in andere delen van Noord, waaronder Buiksloterham, Overhoeks en De Overkant, tegen de stroom van de geldende instituties in flink wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van stedelijke ontwikkeling. Noord is een levend laboratorium waar we veel van kunnen leren.

Op 8 december zal de aftrap plaatsvinden voor de eerste Self Made Noord bijeenkomst. Tijdens deze avond gaan we in gesprek met de pioniers uit Noord. Het podium is voor de stadmakers van de NDSM, uit Buiksloterham, Overhoeks en De Overkant! Voor een ieder die meer wilt weten over experimentele stedelijke ontwikkeling, zelforganisatie en -programmering, en tribale gemeenschapszin anno nu.

Lees hier ook het stadbericht van Pakhuis de Zwijger over stadmaker Anne Marie Hoogland.

Bekijk profiel:

Janine Driessen
Communicatie & Community

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City