Toon kaart
Menu
Stories

CHAMPAGNE START ATELIER A8

Ellen van Baal kan de champagne ontkurken: er ligt een prachtige vloer, mini pizza’s bakken in de keramische oven en daarboven torent de drakenslang van PI2; de bouw is gestart. Ellen is een van de NDSM pioniers, op een beeldscherm zien we haar over de NDSM stuiteren met Jan Peter Balkende en op de volgende dia houdt ze de blote voet van Ronald Plasterk in haar hand.

Ze heeft zichzelf beloofd niks politieks te zeggen; ze deelt haar beleving van de werf met ons.

‘Toen ik in 2000 hier op de helling stond, werd ik er helemaal stil van. Wauw hier wilde ik werken, wat een energie. We begonnen hier met zwervers, Stichting Kinetisch Noord ontstond en er kwam gelegenheid om te bouwen op de Vrije Kavel. Na het lezen van het boekje ‘huren op de NDSM’ ben ik aan de slag gegaan. Tja, dan komt het gedeelte van negen jaar waar we avondvullend over kunnen verhalen, dat doe ik niet. Ik wil de heer Rob Post danken dat hij de afgelopen jaren tijd heeft vrijgemaakt om kennis te nemen van onze visie. Want een visie hebben we met z’n allen. Wij weten hoe we onze grootse broedplaats van Amsterdam Noord, de grootste van Nederland, Europa, ter wereld, verder willen ontwikkelen. Beste Rob, jij bent onze schatbewaker, hou onze visie vast.’

En dat maakt Ellen tastbaar met het overhandigen van een energiebeeldje.

Dit blijkt niet het eerste kunstwerk van Ellen dat de heer Post in handen krijgt.

‘Mijn eerste ontmoeting met jou Ellen, was voordat we elkaar kenden. In het kantoor van toemalig directeur Kinetisch Noord Lex Brands, lag een sculptuur van een welgevormd lichaamsdeel. Dat is mooi, zei ik. Dat kunstwerk was volgens Lex even knap als de kunstenares zelf. Dus nu weet je dat ik over jouw billen aaide voordat wij elkaar ontmoetten’ De heer Post is al jaren betrokken bij het reilen en zeilen van Ellen op de NDSM werf. ‘Voor mij ben jij een soort comeback kid, dan was je weg, dan kwam je weer terug met tomeloze energie. Wij zijn altijd blijven praten over wat van belang is voor de NDSM werf, en ik ben blij dat het nu gelukt is. Het is voor de ontwikkeling van de loods en van het terrein goed is dat er weer wat gebeurt hier. We willen vervolgstappen zetten met de ontwikkeling. Of dat ontwikkelingen zijn zoals jij en de jouwen het voorstaan dat zal de toekomst uitwijzen. Zolang als er een stadsdeel Noord is dat iets voorstelt, vind ik dat wij ervoor moeten zorgen dat degene die hier werken, kunst maken en ondernemen, dat die mensen meepraten over wat er hier verder moet gebeuren‘.

Dat is goed nieuws voor alle kunstenaars op de NDSM. Stadsdeelvoorzitter Post wenst blijvende invloed van de pioniers, kunstenaars en vaklieden uit de broedplaats. Dat is voor Atelier A8 en voor de broedplaats een goede reden:

CHAMPAGNE! En dan elkaar ondersteunen bij het zetten van de eerste stap.

Tags: , ,

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City