Toon kaart
Menu
Stories

Bezoek Creative Center Osaka en Sebastian Masuda

Met het uitbouwen van de internationale samenwerking met het Creative Center Osaka in Japan, bracht directeur Keito Kohara samen met kunstenaar Sebastian Masuda en z’n vertegenwoordiger Nao een bezoek aan de NDSM-werf om de verdere samenwerking te verkennen. Velen van jullie heb ik de afgelopen week kunnen voorstellen aan 小原啓渡 (Keito Kohara) en 増田セバスチャン (Sebastian Masuda) en 田崎奈央 (Nao Tazaki).

Een samenwerking die al jaren tot prachtige resultaten geleid heeft. Van de programmering van Robodock tot het presenteren van Jeroen Bisscheroux’s POOL. In maart bezocht Anne Marie Hoogland van Stichting NDSM-werf op uitnodiging van Eva de Klerk met haar Osaka. Dit was in de periode dat Jeroen Bisscheroux z’n residentie had in het Creative Center. Vervolgens kwam hieruit een vervolgbezoek van Keito Kohara tijdens het Over het IJ festival in Juli, om te praten over diverse projecten. Waarvan het presenteren van Keito Kohara zijn community based videomapping project op de NDSM-werf er één was. Een prachtig project, waarbij hij met lokale kunstenaars en alle inwoners van Osaka, een straat doormiddel van videomapping omtoverde tot een multimediaal spektakel. Dit was voor mij het eerste project waardoor ik in aanraking kwam met het werk van Sebatsian Masuda. Tijdens zijn relatief korte bezoek heb ik hem geïnspireerd zijn werk volgende zomer naar de werf te halen en hem uit te dagen de werf als laboratorium te gebruiken.

Fandag Sebastian Masuda
Door de diversiteit in het werk van Sebastian Masuda -van modeontwerp en regisseren tot het maken van performance en installaties- is hij in Japan een fenomeen geworden. Vooral door z’n werk als modeontwerper volgt de internationale bekendheid even rap. Zelfs in Nederlands heeft hij, zonder ooit een voet in ons land te zetten, een schare fans opgebouwd. Reden genoeg om met een aantal fans op het Leidseplein af te spreken. Met één berichtje op zijn Facebook kreeg hij een twintigtal fans zo ver, alles te laten vallen waar ze mee bezig waren, voor een kopje thee met Sebastian. Een geweldige, kleurrijke middag – die niemand op het Leidseplein is ontgaan. Een bijzondere ontmoeting waarbij de foto’s meer zeggen dan wat ook. Met de belofte via NDSM.nl alle stappen in de samenwerking te delen nemen we afscheid.

De kunstwereld in Amsterdam bevalt ze. Van gesprekken bij diverse musea, een grote galerie tour door Amsterdam en onder begeleiding van Eva bezochten zij het oude kraakpand Rijkshemelvaart. De verscheidenheid sprak ze aan. Maar ook de NDSM beruisde. Naast leuk contact met de huidige resident van Treehouse en de kunstenaars uit de Kunststad, vond deze week ook Amsterdam Drawing en Unfair Amsterdam plaats. Twee kunstbeurzen met allebei een compleet andere insteek. Fascinerend en inspirerend. ‘We vallen met onze neus in de boter’, aldus Sebastian.

Komende zomer gaan we met Sebastian Masuda een werk ontwikkelen op de werf waarmee hij in een week, door middel van een lab-opstelling, een performance ontwikkelt. Ook zullen we met Keito Kohara verder praten over de uitbreiding van het bovengenoemde videomapping-project, waarbij we naast Japanse kunstenaars ook Nederlandse kunstenaars het project willen laten ontwikkelen.

Links
Creative Center Osaka
Sebastian Masuda in The Huffington Post
Eva de Klerk

Tags: , , , , , , ,

Bekijk profiel:

Florian Weigl
Programmamaker - St.

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City