Toon kaart
Menu
Stories

BAM BAM, WEG NDSM GEVOEL

Het is zover, je hebt je laatste dansje gedaan op de Y Helling. Nu alleen nog een gezamelijk samenzijn met de Nacht van de Doden en op 6 november tussen de techloving boys op de landelijke wervingsdag van Defensie.

Ik sprak met Pieter Daas en Gijsbert Jan Trouw van Noordwaarts/Stadsdeel Noord over de op handen zijnde renovatie. Twee festivalseizoenen zullen we de grootste Scheepshelling moeten missen, want de verbouwing staat gepland tot medio 2015. Dat maakt Henk op de Helling wellicht in 2016 tot eerstvolgende ‘voetjesvandevloer’ gelegenheid. Wat verandert er aan de look&feel op het buitenterrein?

De ‘garage’ (voorheen de bunker) was na de rechtszaak tegen Maurits in handen van ondernemersvereniging de Toekomst als sociëteit. Helaas is over de terugkeer van een gezamenlijke ruimte voor de huurders van de broedplaats nog geen afspraak gemaakt. Vreemd, de rechter sprak in haar oordeel juist uit dat de eigenlijke bestemming van die locatie een gezamenlijke ruimte voor de kunstenaars was. Leuker nieuws is dat waarschijnlijk na de renovatie NDSM Herleeft de Y helling zal betrekken.

De verbouwing valt uiteen in een proloog en 2 fases. De proloog speelt in November en houdt in dat de huurders verkassen naar het terrein van de Buitenstichting en dat het omliggende terrein van de Y Helling vrij gemaakt wordt. Dat wil zeggen dat de lieflijke appelboompjes verdwijnen. Echte NDSM boompjes: niet door gemeente bedacht of aangeplant, maar spontaan ontsproten uit appelkroosjes van de vroegere NDSM arbeiders. Als je bezig bent met een mammoettanker kan je niet steeds even naar beneden klauteren om je kroosje in de bak te deponeren. Overigens moet je ook nu als bezoeker een je afval meesjouwen want er zijn geen openbare afvalbakken.

De eerste en meest omvattende fase is het sloop/cascoherstel gebeuren. Bij de huurders zal die fase bekend staan als de ‘WAT ZEG JE?!’fase, ook wel ‘oorverdovend geweld’ genoemd. Joechei, Joechei, daar komen zij: de beton experts en slopers. In januari begint de aannemer. Van binnen verandert de helling volledig, van buiten gedeeltelijk. Moesten we vroeger nog poepen op een oude krant, na de verbouwing krijgen we een heus riool en verwarming. (die krant ging met drol in de kachel en zo stookte je jezelf warm op je eigen biobrandstof, eigenlijk tres avant garde)

Dan komt fase 2 ramen en deuren. Schrik niet, op de tekeningen is het industriële ndsm blauw vervangen door rood. (misschien opdat de helling dan minder vloekt bij het nieuwe jasje van kraan 13? Of om duidelijk te maken dat de Scheepsbouwloods en de Helling niet langer bij elkaar horen?) De huidige huurders kunnen dan terugkeren op hun oude plek en de hoeveelheid m2 afnemen dat zij zich kunnen veroorloven in de nieuwe staffel ‘bedrijfsunits’. De huurprijzen voor huidige huurders zijn voor vijf jaar vastgezet op broedplaats niveau. Daarna wordt het marktconform. Nieuwe huurders zullen direct marktconform betalen. Volgens het bestemmingsplan mag alles, behalve retail en kantoren. Vanaf januari 2014 beginnen Pieter en Gijsbert Jan met ‘vermarkten’. Projectbureau Noordwaarts zal dan niet meer bestaan, dus als je buren wilt worden, neem contact op met Stadsdeel Noord.

Waar is dat feestje? Hier is het feestje! Houd er rekening mee dat in de nieuwe huurcontracten komt te staan dat je huurt op een aan festivals onderhavig terrein. Een festivalterrein is vooral top, als je er een kaartje voor koopt. Als huurder betekent het in je tuin, op je dak, om je werkplaats waar je niet zult kunnen laden/lossen of mensen ontvangen, maar wel nog wekenlang tussen de hekken, honden en dixies bivakkeert.

De huidige buitenruimtes van de broedplaats, op ambtelijke kaarten aangegeven als ‘paarse zones’, zijn gebombardeerd tot “gespreksonderwerp”. Oorspronkelijk staan de paarse zones op de kaart als buitenruimtes waar tijdelijke kunst getoond kan worden en waar kunstenaars/ambachtslieden buiten kunnen werken. Daarom vind je bij mijn buurvrouw stukken beeldhouw steen en beelden, bij ons een vrijheidsbeeld en bomen, bij de andere buur een roestige boom/flitspaal en her en der over de werf ook nog bootjes (in diverse stadia van opknappen). Als bezoeker is het leuk snuffelen rondom de hellingen en aan de Oostvleugel van de Scheepsbouwloods, maar vanuit de overheid bereikt ons het nieuws dat deze rommelzone ter discussie staat. Jammer, de paarse zone is een mooi contrast tussen de vrijheid en kunst enerzijds en ordentelijke parkeervakken anderzijds.

Voor de liefhebbers van het water in het droogdok is er goed nieuws. Voorlopig blijft er ook na de renovatie water in het droogdok staan en dus kunnen we in 2015 misschien ook wel weer de doden herdenken bij NPSP. Maar of we bij die Dodenherdenking nog hetzelfde NDSM GEVOEL hebben? De tijd zal het leren.

Bekijk profiel:

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City