Toon kaart
Menu
Stories

9 jaar Noorderlicht

Jasper Helmer is 1 van die mensen die het DNA van NDSM hebben bepaald. Hij is en maakt een stukje van de werf. Met zijn bijzondere café/restaurant/cultuurtempel Noorderlicht is hij mede-grondlegger van de sfeer die zo kenmerkend is voor NDSM. Of hij deze heeft zien veranderen in de 9 jaar Noorderlicht? Eigenlijk niet! Het publiek is redelijk hetzelfde gebleven, alleen in aantal toegenomen. Jasper is daar blij mee. De lage drempel is gebleven en daardoor komt er een bijzondere mix van alle lagen van de maatschappij langs. Gemeenschappelijke factor is dat zij bij Noorderlicht komen voor de authentieke sfeer, de muziek en het biologische eten.

Bouwen op West
Als we het hebben over het grotere geheel ziet Jasper ook geen beren op de weg. Natuurlijk wordt de werf anders. Maar bouwen in West tast niet direct al het leuke van Oost aan. Misschien wordt het wel mooier als je op een aantal plekken met geld ontwikkelt en op andere plekken dingen organisch laat groeien. Samen kan dat goed zijn. Wel moet opgepast worden ook niet op Oost te gaan bouwen, want dan is de kans groot dat het unieke karakter van NDSM verloren gaat.

Houten Kop
Jasper blijft niet hangen in het ‘vroeger was alles beter’, hoewel hij bijna melancholiek klinkt als hij verhaalt over de start van Noorderlicht. “Eigenlijk is het begonnen met de ‘Houten Kop’ van mijn partner Jolien van de Maden: een houten tentje in het gras. Daarna in de loods. We ‘kraakten’ 20 m² van Jan Huisman en voor 2 kratten bier kregen we stroom.” Negen jaar geleden begon Noorderlicht op de huidige plek en hij beaamt dat het nu heel anders is. Er werken in de winter 30 man bij Noorderlicht en in de zomer groeit dat aan tot 60. En bij het Over ’t IJ-festival stampt de keuken er 300 couverts uit.

Toch blijft Noorderlicht de relaxte hangout voor de bewuste levensgenieter. Jasper: “Men noemt een bezoek aan Noorderlicht niet voor niks een mini-vakantie!”

Tags: , , , , , ,

Bekijk profiel:

Robert Petrus Antonius
Schrijft over NDSM

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City