Toon kaart
Menu

De Baanderij

De Baanderij is een begrip op NDSM. Het heeft van oudsher altijd een belangrijke functie vervuld voor de scheepsbouwers op NDSM. Het was de plek waar getekend, ontworpen, gemonteerd en geschaft werd. Waar ze een kaartje gingen leggen en aan het lonken waren naar de vrouwen van de administratie. Nu kent men de Baanderij vooral van de IJ-kantine en als markant gebouw direct aan de havenkom van NDSM.

Het gebouw aan de Ondinaweg heeft vanaf 1957 meerdere functies vervuld. Het paste zich aan naar de steeds veranderende bedrijfsvoering, productiemethoden en scheepsbouwtechnieken. Zo heeft het dienst gedaan als kantoorgebouw, montagehal, tekenkamer en kantine van de NDSM-werf. De staalconstructie is op NDSM zelf gebouwd. Het gebouw werd in eerste instantie vernoemd naar de chef zelf: Kersten. In de volksmond heette het dan ook “Gebouw Kersten”.
Pas veel later kwam de naam Baanderij naar boven.

NDSM was een 24-uurs bedrijf. Dag en nacht kwamen de scheepsbouwers in shifts eten. Het gebouw zelf werd daar op in gericht door twee trappenhuizen te hebben: één trappenhuis voor de aankomende shift, en één voor de vertrekkende shift. Praktisch en ook bijzonder.

In de jaren 80 hield de NDSM-werf op te bestaan door een gebrek aan opdrachten. Duizenden mensen stonden op straat zonder werk. Omdat de meeste scheepsbouwers niets meer te doen hadden, is de Belangenvereniging Baanloze Scheepsbouwers (BBS) opgericht. In 1985 nam de BBS het gebouw in gebruik als verenigingsgebouw waar gebruiksvoorwerpen en gereedschappen voor ontwikkelingslanden werden gemaakt. Zo bleef men actief, voelde het als een baan. Vandaar de naam “Baanderij”.

De Baanderij bestaat uit 3 etages, is 1.830 m² groot met een terras van 180 m² en is onderdeel van het cultuur-historisch (industrieel) erfgoed.

De Baanderij (Mt. Ondinaweg 15-17) is inmiddels het huis voor verschillende bedrijven. Het meest bekend is de IJ-kantine. Het stoere restaurant op de begane grond met het waanzinnig mooie terras direct aan het IJ is een populaire stek voor veel Amsterdammers, NDSM’ers, toeristen en bezoekers. Een ideale plek om te eten, bij te praten, te werken of gewoon eens de dag door te mijmeren. In de IJ-kantine kunnen 450 personen tegelijkertijd terecht voor een hapje, drankje, vergadering of bijeenkomst. Zie ook http://production.ndsm.nl/bedrijf/ijkantine/.

Tevens is de Baanderij sinds jaren het thuis van LEMZ, een brand-strategy en reclamebureau dat werkt voor merken als IKEA, ANWB, Coca-Cola, Unilever, Sara Lee en Artsen Zonder Grenzen. Op de derde verdieping is de presentatieruimte van Amsterdam Waterfront gehuisvest (hiernaast kunt u de routebeschrijving naar deze presentatieruimte downloaden) alsmede het kantoor van Heren 5 Architecten. Vanaf het begin van de nieuwe invulling van de NDSM-werf, zag dit architectenbureau de meerwaarde van dit geweldige gebouw en gebied. Het uitzicht is geweldig, het overzicht op de werf uniek. De sfeer inspirerend.

Op dit moment is de Baanderij volledig verhuurd. Mocht je interesse of vragen hebben, dan kun je je wenden tot de beheerder, de heer D. Braspenning via mail@bras-carwash.nl

Highlights Baanderij:

  • Direct aan de waterkant gelegen
  • Direct bij het aanmeerponton van de gratis pont
  • In het hart van NDSM
  • Industrieel monument
  • In goede staat en een belangrijk herkenningspunt voor NDSM