Ferrotopia Avondexpedities

Ferrotopia is een kunstinstallatie op de Amsterdamse NDSM-werf, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie van Atelier van Lieshout is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Volgens het principe hoofd, hart, handen nemen programmamakers Joost Janmaat (Partizan Publik) en Rieke Vos (Stichting NDSM-werf) het publiek mee op expeditie in de wereld van ijzer. Inhoudelijke presentaties wisselen zich af met expedities, proeverijen, muziek, poëzie en andere kunsten:

De kosten zijn €5 per avond en een Pass partout voor de hele reeks €20,-.
Houd ook het Facebook event in de gaten!

6 september | het zesde zintuig: een avond over magnetisme
Magnetisme is ons ‘zesde zintuig’. Het vermogen om te ‘voelen’ dat er iemand achter ons staat. Dat komt door de grote hoeveel ijzer in ons lichaam, genoeg om zo’n 15 spijkers van te maken. Bij niet menselijke diersoorten, zoals alle trekvogels, is dit zintuig veel beter ontwikkeld. Tijdens de eerste avondexpeditie onderzoeken we de mens als mineraal, de smaak van ijzer, wat we kunnen leren van vogels, en hoe we het magnetisme in onszelf wakker kunnen kussen.

Met: Dewi de Vree, Ronald van Tienhoven, Joel Broekaert

Dewi de Vree
Dewi de Vree ​is een media- en geluidskunstenaar uit Den Haag. Haar projecten hebben een focus op het zintuiglijk ervaren van natuurkundige experimenten. Met een achtergrond in de beeldende kunst en haar fascinatie voor the interactie tussen mens en machine, heeft zij verschillende vertaalmachines, geluids-interfaces en instrumenten, performances en installaties ontwikkeld. Onderwerpen in haar projecten zijn elektriciteit, elektromagnetisme, elektrochemie, thermodynamica.

Ronald van Tienhoven
Ronald van Tienhoven is kunstenaar, ontwerper en cultureel intermediair. Hij bevat 4,1 gram ijzer, waarvan 2,6 gram in zijn bloedbaan.

Joel Broekaert
Joël Broekaert is de restaurantrecensent van NRC Handelsblad en culinair columnist voor Vrij Nederland. Zijn culinaire interesse brengt hem verder dan nationale en internationale top-restaurants. Het gaat niet alleen om wat er op het bord ligt, maar ook waar het vandaan komt. En hoe het daar terecht is gekomen.

20 september | welkom in de nieuwe ijzertijd: een avond over cyborgs en sci-fi
Met uitzondering van een enkele stam in de Amazone en de Papoea leven we, naar archeologische standaard, in de IJzertijd. IJzer is bij uistek het materiaal van de vooruitgang van de mens. Een avondexpeditie naar de ijzerfantasien van Jules Verne en andere futuristen, een tijdreis per metaaldetector door de aardlagen van de NDSM en een collectieve vlucht (enkele reis) naar het leven in het binnenste van een nieuw planeet.

4 oktober | Domestikator: een avond over bestialiteit
Centraal onderdeel van de kunstinstallatie Ferrotopia is de Domestikator. Dit is de totem, de landmark, van het bouwwerk en symboliseert de dominantie van homo sapiens over andere diersoorten op de aarde. Deze avond gaat over de wijze waarop mensen en dieren met elkaar samen leven in een wereld die is vormgegeven door agrarische, industriele en digitale revoluties. In hoeverre zijn dieren net mensen en mensen net dieren? We fantaseren over dys- en utopische toekomstscenario’s: van tribale levensvormen tot volledig ge-urbaniseerde samenlevingen.

25 oktober | take these shackles off my feet so I can dance: een avond over materie en macht
Objecten zijn stille getuigen van de geschiedenis. Het al dan niet beschikking hebben op een bepaald materiaal heeft invloed op de machtsverhoudingen tussen groepen. Tijdens deze avond zoomen we in de invloed van ijzer, mijn-industrie, hoe die de industriële en koloniale geschiedenis van Nederland heeft beïnvloed en welke rol het speelt bij de instandhouding van ongelijkheid en onvrijheid. Wie had er historisch gezien het meeste toegang tot gebruik van staal en wat deden ze ermee? En hoe liggen die verhoudingen tegenwoordig?

8 november | de dingen de baas: een avond over het aambeeld
In het fantastisch-futuristisch verhaal ‘De dingen de baas’ van Belcampo nemen meubels op een ochtend de macht over van mensen. In het nieuwe totalitaire regime van de dingen is het Aambeeld de leider. Als afsluiting van de serie avondexpedities herstellen we onze verhouding met de dingen: breng uw objecten voor een rituele verpletting in het Valhamerhuis (en neem een originele co-productie met Atelier van Lieshout mee naar huis).

Locatie: NDSM-werf

Koop tickets