Jim Whiting / Kinetic Installation (work in progress)

Jim Whiting
Kinetic Installation (work in progress)
Saturday 7 Oct – Nov 10

Jim Whiting (UK) woont in Leipzig en is uitvinder en maker van mechanisch theater. Hij bouwt monumentale, kinetische installaties en tentoonstellingen waar bezoekers doorheen kunnen lopen en verdwijnen in een prachtige wereld waarin het verleden en de toekomst onbereikbaar zijn met elkaar, door de onstuitbare gang van geavanceerde denken en geavanceerde technologie.

Deze wereld ontplooit zich als een soort variété-theater waarin geanimeerde figuren en robots de rol van gastheer, acrobaat en performer in een turbulente, sprookjesachtige fantasiewereld nemen – allemaal opgebouwd met rudimentaire machines en schijnbaar eenvoudige mechanismen waarvan een onkuise liefde om te maken en het gebouw straalt.

In de NDSM Loods maakt Whiting een site-specifieke kinetische, mechanische kunstinstallatie bestaande uit vier objecten met stalen draden die op de oude kraan zijn gemonteerd. De choreografie van de objecten volgt een vaste voorgeprogrammeerde routine, maar kan worden onderbroken door het publiek, aangemoedigd om de objecten zelf te verplaatsen met pushbuttons.

Het project brengt herinneringen terug naar de bekende Robodock festivals en koppelt ze aan met actuele activiteiten op de NDSM zoals het ADE Crossover Festival.

Presentatie momenten worden binnenkort bekend gemaakt.