Toon kaart
Menu

Week van de vrijheid

Niet bang zijn. In dit teken staat de NDSM-werf van 1 tot en met 5 mei. Wat betekent niet bang zijn in tijden van onderdrukking en angst? En wat betekent niet bang zijn vandaag de dag? In deze week van de vrijheid op de NDSM-werf herdenken, vieren en herinneren we vrijheid! Vrijheid om te durven, vrijheid om niet bang te zijn. Zoals helden van de scheepswerf die tijdens de oorlog de nazi’s saboteerden en hele schepen lieten verdwijnen. En helden van vandaag vol energie kunst maken en niet terugdeinzen voor experiment.

Niet Bang Zijn is het werk van beeldend kunstenaar / decorontwerper Thierry van Raay dat letterlijk als rode draad door het programma van de Week van de Vrijheid loopt. Verder hebben de helden van de werf een pop-up programma samengesteld van een bizar ‘Google Maps’–project tot Dichterlijke Vrijheid met onder andere Froukje van der Ploeg, Alice in Wonderland, heldendaden van ex-dokwerkers, tot sneller breien dan men breien kan en gevoelige singer songwriter liedjes van onder andere Eva Wijnbergen, deelnemer aan Beste Singer Songwriter van Nederland, op een dansende nachtpont!

Alle programma onderdelen zijn gratis (behalve BREI III, Alice in Wonderland en Vrijheidsmaaltijd) en toegankelijk voor jong en oud.

Week van de Vrijheid: Niet Bang Zijn is tot stand gekomen in samenwerking met Mediawharf, Stadsdeel Amsterdam Noord, GVB, 4 en 5 mei Comité, Theaterstraat, Theater na de Dam, Streetdinners, Thierry van Raay, Stichting Trammeland, Treehouse, Klup X, Marc Faasse, Het Rijdend Avontuur, NDSM Kinderatelier.

Vrijdag 2 mei
16.00u Speeltuin NDSM | Klup X – presentatie Marc Faasse
21.00-23.00u Singersongwriters | Treehouse
Some Kind of Fire Rose, Eva Wijnbergen, The Subhuman, Bart van der Lee
0.00u Dansende nachtpont! | vertrek vanaf pontaanlanding IJ-kantine

Zaterdag 3 mei
21.00 – 23.00u Dichters rond het vuur | Klup X (ovb)
Froukje van der Ploeg, Bernard Wesseling, Hagar Peeters en Nyk de Vries

Zondag 4 mei
11.00 – 16.00u Alice in Wonderland | Treehouse
14.00 – 16.00u NDSM Kinderatelier – hijskranen timmeren
16.00 – 17.30u NDSM Herleeft; NSM en NDM in oorlogstijd | Stichting Trammeland
Met verhalen van Ruud van der Sluis en Marten Wijbenga
20.00u Dodenherdenking Meteorenweg, Tuindorp Oostzaan
21.00u Brei III Theater na de Dam | Kop van de v. Riemsdijkweg met Het Rijdend Avontuur

Maandag 5 mei
18.00u Vrijheidsmaaltijd – Zonnenplein in Tuindorp Oostzaan
20.00u Brei III Theater na de Dam | Kop van de v. Riemsdijkweg met Het Rijdend Avontuur

Meer informatie
www.ndsm.nl
www.4en5meiamsterdam.nl
www.historischarchief-toz.nl
www.theaternadedam.nl/voorstelling/brei/

Speeltuin NDSM
Vrijdag 2 mei, 16.00 uur, Klup X

Een documentaire van het gebruik van de NDSM-werf, verteld op één fotografische kaart. Je ziet het drukker worden, andere mensen, andere lijnen.
Het terrein verandert momenteel snel: De kraan is verplaatst en een hotel geworden, de hellingen worden gerenoveerd en de skatebaan is gesloten. Marc documenteert met zijn project ‘Speeltuin NDSM’ hoe we de afgelopen 7 jaar op het NDSM terrein gespeeld hebben. Hij schetst zijn ideale beeld van de NDSM, namelijk het terrein als een speeltuin voor iedereen.
Het wordt een fotomontage van verschillende activiteiten op één kaart waarmee Marc wil laten zien wat een inspirerende plek de NDSM is!
www.ndsm.nl (klik rechtsboven op ‘toon kaart’ en zoom in!)
Singersongwriters
Vrijdag 2 mei 21:00, Treehouse

Vrijdag 2 mei zal in het teken staan van Niet Bang Zijn onder muzikale begeleiding van talentvolle singersongwriters. In een intieme setting zullen Eva Wijnbergen, Bart van der Lee, Some Kind of Fire Rose en the Subhuman hun liedjes ter gehore brengen. In het licht van het vuur, niet bang voor wat dan ook.

Dansende Nachtpont!
Vrijdag 2 mei 0.00 – 1.00u, pontaanlanding bij IJ-Kantine
Max 150 mensen RSVP: elien@stichtingndsm-werf.nl

De avond krijgt een heel bijzonder vervolg als we allemaal aan boord van het nachtpontje gaan en onder muzikale begeleiding buiten territoriale wateren gaan varen. Op het water zullen singer songwriters Eva Wijnbergen, Bart van der Lee, Some Kind of Fire Rose en the Subhuman de pont aan het dansen maken.

Er zit muziek in de IJ-oevers! Zeker nu het nachtelijk Westveer ieder weekend vaart. Vanaf 00.00 uur vaart er iedere vrijdag en zaterdag een ringlijn varen tussen NDSM-werf, Tasmanstraat, CS en NDSM-werf, met als laatste afvaart vanaf de NDSM-werf om 03.00 uur. Het betreft een proef van 8 maanden tot eind 2014.

Some Kind of Fire Rose; Gijs & Lisette  website | facebook
Eva Wijnbergen facebook
Stefan Breuer, The Subhuman website | facebook
Bart van der Lee website | facebook

Dichters rond het vuur
Zaterdag 3 mei, 21.00u, Klup X

Op zaterdag kruipen we met zijn alle onder leiding van Froukje van der Ploeg om het vuur om naar een viertal dichters te luisteren. Tijdens deze afwisselende avond zullen Froukje van der Ploeg, Bernard Weeseling, Hagar Peeters en Nyk de Vries hun werk ten gehore brengen.

Froukje van der Ploeg                                      website
Bernard Weeseling
Hagar Peeters                                                  website | facebook
Nyk de Vries                                                     website

Alice in Wonderland
zondag 4 mei 11.00 – 16.00, Treehouse
Op de NDSM­werf kun je verdwalen in het surreële labyrint, zonder muren, dat gebaseerd is op het sprookje ‘Alice in Wonderland’. Ingrediënten voor dit project Wonderland zijn: een
heel kwart voetbalveld, een elftal kunstenaars, een grasveld om doorheen te dartelen én een lenige geest. Vlaggen wapperen in de wind, tenten staan her en der. Wees niet bang, iedereen is een speler, alles is echt.

NDSM Kinderatelier
zondag 4 mei, 14.00 – 16.00
De NDSM werf is een prachtige historische plek, waar nog ruimte is voor wind, water en experiment. Tijdens deze zondag zullen we samen met de kinderen de werf onderzoeken en niet bang zijn om toepasbare machinerie uit te vinden en de historie van de werf te herleven met een nieuwe generatie. We gaan takel- en hijsconstructies timmeren!

Aansluitend luisteren de kinderen in de trammetjes naar verhalen van ex-dokwerkers vol heldendaden uit de oorlog.

NDSM-herleeft: heldendaden in oorlogstijd
zondag 4 mei, 16.00 – 18.00 – Trammetjes op het Tramplein

4 mei zal in het teken staan van herdenking. Namens NDSM-herleeft zullen Ruud van der Sluis met Marten Wijbenga vanuit historisch besef vertellen over de NSM en NDM in oorlogstijd. De verhalen worden uitgewisseld in de antieke trammetjes onder de kraan.

BREI III
Zondag 4 mei, 21.00u – Kop van de v. Riemsdijkweg,
Maandag 5 mei, 20.00u – Kop van de v. Riemsdijkweg voor kaarten
Kaarten: www.theaternadedam.nl/voorstelling/brei

Op 4 mei, na de herdenking en 5 mei na de Vrijheidsmaaltijd in de Theaterstraat zal theatervoorstelling Brei III te zien zijn op de Kop van de v. Riemsdijkweg.
Tijd bepaalt ons ritme. Het stuurt onze dagen. Maar wat is tijd? Is het beweging? Is het verandering? Kan je het zien? Hoe nemen we tijd waar? Kan tijd voorbij gaan? Wat was er dan daarvoor? En erna? Hoe nemen we tijd waar? Heelt tijd alle wonden?
BREI III is de derde uit een serie voorstellingen waarin de vormgeving wordt gebreid door de breiclub van de Theaterstraat op het Zonneplein. De voorstelling speelt zich ditmaal af op de kade van de NDSM werf in Amsterdam Noord. Het breiwerk vormt het stilleven tegen de achtergrond van de stad die altijd in beweging is.

Na afloop van de voorstelling kan het publiek nog nagenieten met een drankje bij de old school Amerikaanse schoolbus van Het Rijdend Avontuur. Voor meer info zie: www.hetrijdendavontuur.nl

Extra: op 5 mei vindt in samenwerking met de Theaterstraat, Streetdinner & Bite Me een vrijheidsmaal plaats op het Zonneplein voorafgaand aan de voorstelling BREI III om 18.00u. Voor kaarten: www.streetdinners.org en www.4en5meiamsterdam.nl/

5 mei na de Vrijheidsmaaltijd op het Zonneplein zal theatervoorstelling Brei III te zien zijn op de Kop van de v. Riemsdijkweg.
Tijd bepaalt ons ritme. Het stuurt onze dagen. Maar wat is tijd? Is het beweging? Is het verandering? Kan je het zien? Hoe nemen we tijd waar? Kan tijd voorbij gaan? Wat was er dan daarvoor? En erna? Hoe nemen we tijd waar? Heelt tijd alle wonden?
BREI III is de derde uit een serie voorstellingen waarin de vormgeving wordt gebreid door de breiclub van de Theaterstraat op het Zonneplein. De voorstelling speelt zich ditmaal af op de kade van de NDSM werf in Amsterdam Noord. Het breiwerk vormt het stilleven tegen de achtergrond van de stad die altijd in beweging is.

Na afloop van de voorstelling kan het publiek nog nagenieten met een drankje bij de old school Amerikaanse schoolbus van Het Rijdend Avontuur. Voor meer info zie: www.hetrijdendavontuur.nl