Toon kaart
Menu

Mediawharf

Mediawharf bv is de ontwikkelaar van het oostelijke deel van NDSM, gelegen tussen de Ms. van Riemsdijkweg en de hellingen. Het programma dat in dit deelgebied wordt ontwikkeld beslaat ca. 200.000 m² verdeeld over verschillende functies zoals een mix van (internationaal opererende) creatieve bedrijven, wonen, leisure in de vorm van cultuur, restaurants en cafés, hotels, evenementen, retail en onderwijs.

Mediawharf bv is een consortium van Fortress bv, Het Fort Onroerend Goed en BIESTERBOS. BIESTERBOS is namens Mediawharf bv actief als ontwikkelaar.

Door het historische karakter van de werf, de ligging aan het IJ, de ruimte en mensen die er komen en blijven, is MediaWharf een unieke plek in Amsterdam. Op MediaWharf wordt gecreëerd en geproduceerd, vindt de nieuwe creatieve industrie haar vaste plek en speelt cultuur in de brede zin van het woord de hoofdrol.

Door de samensmelting van functies ontstaat een soort playground waar verschillende ideeën elkaar versterken, creativiteit kan bloeien en initiatieven zich ontplooien.

Op MediaWharf worden de oude loodsen gerestaureerd en klaargemaakt voor creatieve (media) organisaties, culturele (educatieve) instellingen, studio’s, horeca en retail in alle soorten en maten. Zo kunnen de hoogtijdagen terugkeren en kan de werf opnieuw spraakmakende initiatieven een plek geven. Langs het water worden diverse soorten woningen gebouwd.

De visie van Mediawharf bv is het ontwikkelen vanuit een integrale aanpak. Wij kijken hierbij niet alleen vanuit verschillende invalshoeken (klant, (eind)gebruiker en belegger) maar vooral naar leefbare plekken met een eigen karakter, cultuur en sfeer.

NDSM is voor mensen die zoeken naar vrijheid. In hun denken, doen en laten, wonen, ondernemen en ontspannen. Leven in vrijheid. Vanuit deze vrijheid kunnen oorspronkelijke ideeën, activiteiten, producten, projecten, ruimtes en gebouwen ontstaan. NDSM is daarmee een stadsdistrict dat kolkt van culturele en commerciële activiteiten, van mensen die willen bijdragen aan het gebied en aan elkaar. Die komen brengen, in plaats van halen! NDSM is nooit af en blijft in beweging.

Dit zijn de 5 pijlers van NDSM:

Vrijhaven
NDSM is een gebied dat zichzelf organiseert en reguleert aan de hand van mensen in plaats van regels. Dat is het ideaal van NDSM, daar gaan we voor! Een NDSM-initiatief draagt bij aan de ideale mix van functies en programmering.

Human’s Eye view
De ruimtelijke invulling van NDSM is gebaseerd op de menselijke maat en de menselijke beleving die intens en groots worden opgeschaald. De bezoeker of gebruiker van NDSM beleeft en dus bepaalt!

Ondernemend
Iets maken! Het heeft een twist, het is uniek of gewoon ‘anders’. Daardoor zijn de belevings- en attractiewaarden hoog. Daarnaast is een NDSM-initiatief goed toegankelijk, uitnodigend en openbaar.

Werfgevoel
Een NDSM-initiatief draagt bij aan het stoere en historische werfgevoel. Het maakt gebruik van de werf als overgang van land naar water en van water naar land.

Flexibiliteit
Een NDSM-initiatief is flexibel en heeft een lage functiestarheid. Daarmee is het geschikt voor tijdelijk gebruik tussen honderd dagen en minstens honderd jaar.

Timmerwerkplaats: hoofdkantoor MTV Networks

In 2007 werd de voormalige Timmerwerkplaats van NDSM het nieuwe hoofdkantoor van MTV Networks. Dit historische gebouw uit 1927 heeft een bijzondere transformatie ondergaan. Met behoud van het industriële erfgoed biedt deze loods nu ruimte aan circa 160 medewerkers.

De monumentale gevels en het dak zijn in oude stijl hersteld. Binnen in de loods is een vrijstaand skelet neergezet bestaande uit 4 lagen volgens het doos-in-doos concept. Met dit ontwerp is het negentiende-eeuws Rijksmonument versmolten met de huidige wereld. Het hoofdkantoor van MTV Networks bevat een opname studio van ca. 1.000 m², een regiekamer, edit suites, kantoren en een restaurant. In de master control room kunnen 28 tv kanalen tegelijkertijd bekeken worden.

MTV Networks is in Nederland actief met de merken MTV, Nickelodeon en VH1.

Architect: Max van Aerschot Architect bv
Interieur architect: Qua Associates bv

Mediawharf heeft een aantal plannen in de startblokken staan. Het wachten is op de juiste gebruikers. Het heeft onze voorkeur om zo vroeg mogelijk met de toekomstige gebruikers samen te werken. Om ideeën uit te wisselen en te verbeteren. Hieronder zie je een korte omschrijving van de projecten die in ontwikkeling zijn. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mediawharf.

Smederij
Dit rijksmonument wordt in ere hersteld en krijgt een nieuwe bestemming. De Smederij wordt de thuisbasis voor internationale, aansprekende en onderscheidende bedrijven. De Smederij (ca. 4.000 m² v.v.o.) biedt ruimte aan creatieve kantoren en is bruikbaar voor allerlei bedrijfsconcepten. Diverse indelingen zijn mogelijk. Vanaf 300 m² v.v.o. tot en met ca. 4.000 m² v.v.o. Op de begane grond is ook een horecagelegenheid gepland met een (mogelijk) terras aan de pleinzijde. Zie voor meer informatie Smederij.

Lasloods
De voormalige Lasloods met een imposante staalconstructie noemen we ook wel de kathedraal van NDSM. Met zijn 110 meter lengte, 55 meter breedte en 22 meter hoogte en immens grote blauwe deuren, is de loods de eyecatcher en een belangrijk deel van de historie van NDSM. In de Lasloods werden vroeger grote scheepsrompen gelast en via de hellingen te water gelaten. De laatste schakel in dat indrukwekkende productieproces is nog steeds voelbaar en zichtbaar.

De Lasloods zal altijd een mix aan programmering bevatten, zodat dit altijd een inspirerende plek voor de bezoekers en gebruikers van NDSM zal zijn. Hoe en wat weten we nog niet precies. Wanneer ook niet. De Lasloods is nu beschikbaar voor tijdelijke verhuur voor evenementen zoals optredens, voorstellingen, modeshows, fotoshoots, etc. Elk eerste weekend van de maand vindt hier de succesvolle vlooienmarkt plaats. Zie voor meer informatie Lasloods.

BIESTERBOS, namens Mediawharf
Contactpersoon: Nienke Hopman

Rijksweg 100
1906 BK Limmen
T +31 (0)20 790 00 50
F +31 (0)72 502 4031
www.biesterbos.nl
ndsm@biesterbos.nl
info@biesterbos.nl