Toon kaart
Menu

Ook in de NDSM-agenda?

02 October - 13 November 2016 Nieuw Dakota

ZUIVER

ZUIVER is een groepstentoonstelling met Surinaamse en Nederlandse kunstenaars ter afsluiting van een jarenlange culturele uitwisseling (2006-2014) tussen de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo. Nederlandse docenten gaven les in Paramaribo en Surinaamse studenten haalden hun bachelor in Amsterdam. De meesten keerden weer terug met een indrukwekkende ervaring en niet zonder de belofte van reciprociteit.

Astrid Roemer opent de tentoonstelling op zondag 2 oktober 16:00 uur. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 november in Nieuw Dakota.

Zuiver agendeert de mogelijkheden hiervan; wat is de actualiteit van kunst in Suriname nu? wat is de waarde van culturele uitwisselingen met postkoloniale gebieden? hoe kunnen we de culturele uitwisseling tussen Nederland en Suriname in de toekomst vorm geven?

Tanja Karreman, samensteller van de tentoonstelling, koos voor de spraakmakende titel ZUIVER.  Zuiver heeft in Suriname de functie van stopwoordje, nog het best te vergelijken met het gebruik van het woord ‘klopt’ of ‘precies’. Het haast achteloze Surinaamse gebruik ervan staat haaks op de enorme hoeveelheid connotaties en betekenissen die het woord heeft (rein, ongemengd, vlekkeloos, netjes, oorspronkelijk, onbevlekt, betrouwbaar, correct, oprecht). Tegelijkertijd kunnen we met de keuze voor dit woord niet om de kern van de actualiteit heen: wat is zuiver? Zuiver goud. Zuiver ras. Binnen de context van dit project wordt het woord ingezet als referentie aan het luchtige Surinaamse gebruik ervan en als verwijzing naar een oprechte, eerlijke en zuivere manier om om te gaan met de mensen en de wereld om je heen.

De kunstenaars maakten nieuw werk rondom het thema ZUIVER. Het belooft een zinderende tentoonstelling te worden met veel kleur, geur en tactiliteit. Thema’s als etniciteit, scrarificatie, grondstoffendelving, lokale culturen, tradities en ambacht staan centraal.

ZUIVER Members: