Toon kaart
Menu

Ook in de NDSM-agenda?

11 - 30 October 2016 Pllek

Rampscenario

In Rampscenario, 11-16 okt 2016 & 26-30 okt te zien in Pllek, speelt Gusta Geleijnse een vrouw wonend op een dijk, waar dagelijks het dreigende water in haar nek hijgt. Ooit kende zij geen angst, tartte zij het lot en had niets te verliezen maar ergens onderweg is zij haar onbevreesdheid kwijtgeraakt. Hoe groter de vrijheid, hoe groter de angst zegt Erich Fromm. Door zich tegen deze angst te beschermen is zij verwijderd geraakt van haar levenskracht en veranderd in een ‘slaapwandelaar’. Geleijnse wil daar iets aan doen. Het is tijd voor een risico.

In het bijzijn van haar publiek onderzoekt ze de stelling van Hans Boutellier en hoe die betrekking heeft op haar persoonlijk leven. “We leven in een Veiligheidsutopie, we hebben het onhaalbare verlangen naar maximale vrijheid en maximale bescherming” . Door hier eerlijk over na te denken en haar angsten onder ogen te zien komt zij erachter dat zij misschien niet de held is die zij voor ogen had. Aan de hand van eigentijdse veiligheids-denkers en filosofen uit de vorige eeuw komt ze weer tot leven en verzamelt zij moed om het uiterste van zichzelf te vragen. Maar de verborgen paniek culmineert uiteindelijk in een agressie die fatale gevolgen heeft.

Wat ben jij tijdens een ramp, held of lafaard?

Wat gebeurt er met ons als de zekerheden van ons bestaan worden weggeslagen?

Wat gebeurt er als je wordt overgeleverd aan natuurkrachten?

Welke krachten, emoties en inzichten roept een ramp op?

Welke schoonheid en welke ellende komt daaruit voort?

Een vrouw die vroeger dagelijks het lot tartte, leeft nu haar leven volgens de regels. Ze is zwaar over-verzekerd en bezwijkt haast onder de premiedruk. Op haar telefoon is het NL-alert geïnstalleerd en haar huis is uitgerust met beveiligingscamera’s. Ze sloot de EHBO cursus met goed gevolg af en kent de veiligheidsprotocollen uit haar hoofd. Mocht er zich een ramp aandienen, zij is voorbereid. Maar elke dag wordt ze banger. Angst regeert haar leven.  Ze droomt van roekeloosheid en onverantwoorde risico’s. Vanavond neemt ze een rigorreus besluit. Ze heeft er niet over nagedacht, of misschien juist te veel. Maar het moet. Ze legt haar leven in de waagschaal.  Ze besluit haar eigen dijken door te prikken en de wereld te overspoelen.

Een fictieve watersnoodramp vormt de achtergrond voor allerlei gedachten en filosofieën over veiligheid, schijnveiligheid en de behoefte van de mens aan een avontuurlijk- en vitaal bestaan.

Bekijk hier de teaser

Spel/tekst/regie/concept: Gusta Geleijnse
Spel: Judith Hazeleger, Joost Wentink
Decor: Catherina Scholten
Dramaturgie en advies: Alexander Schreuder, Tom de Ket
Publiciteit & Marketing: Bureau tamtam
Foto’s: Hugo Schuitenmaker
Productie: Erika Halink

Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar theaterrampscenario.nl

11-16 okt 2016 & 26-30 okt 2016
Locatie: Pllek / NDSM terrein / Amsterdam Noord
Avond 20:30u / Zondagmatinee 15:30u

Tags: ,

Rampscenario Members: