Toon kaart
Menu

Ook in de NDSM-agenda?

20 December 2016 Pllek

Filosoferen bij Pllek

Laat je inspireren door de grote denkers uit het verleden als Plato, Socrates, Nietzsche en Spinoza, om andere inzichten te krijgen over hedendaagse topics.

“Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niks weet”
– Socrates.

Onze 2e editie vindt plaats op dinsdagavond 20 december.
Deuren open: 19:15 uur
Aanvang programma: 19:30 uur
Entreeprijs: 14,50 (per editie)

Deze avond gaat over of alles een een oorzaak heeft. Want als alles een oorzaak heeft, dan is vrijheid/vrij denken/een eigen mening en wil hebben, een illusie. Want dan zou dat namelijk een gevolg zijn van een bepaalde oorzaak…
Ben jij dit aan het lezen of doen je hersenen dit? Is ons gedrag net zoals bij dieren gedetermineerd, of kunnen wij aan deze natuurwet ontsnappen? Maken wij zelf keuzes? Kunnen wij kiezen? En kunnen wij onszelf kiezen?
De filosofen Aristoteles en Nietzsche zullen verschillende denkbeelden schetsen en aan de hand daarvan zullen wij zelf gaan filosoferen wat dat voor ons betekent.

Je hoeft de eerste editie niet bijgewoond te hebben om deze editie te volgen. Je kan gewoon inhaken!

OVER FILOSOFIE?
Filosofie gaat over ons denken, over normen en waarden, over onze waarheden en overtuigingen. Vragen waar wij allemaal over nadenken zoals; ‘hoe ga je om met ingewikkelde situaties, wat moet ik wel of niet doen om gelukkig te zijn, wat zoek je in en wat wil je van relaties met vrienden en geliefdes.’ Al deze vragen zijn allemaal al eens door grote denkers als Plato, Aristoteles, Nietzsche en Kant doordacht. Wat is geluk? Wat is liefde, waarheid en rechtvaardigheid? Wat ben ik? Wie ben ik en wat is de mens? Wat is de zin, de betekenis, de waarde van (het) bestaan? Heb ik een lichaam of ben ik een lichaam? Ben ik werkelijk vrij of is alles al bepaald? Hebben we wel een vrije wil? Hoe weet je wat goed is, voor jezelf, voor anderen, voor iedereen? Kortom, de moeilijke en belangrijke levensvragen waar iedereen in het dagelijks leven tegenaan loopt.

Voor de colleges is het mogelijk om in het restaurant van pllek gezellig een hapje te eten, vergeet dan niet om even een reservering te plaatsen via de website; www.pllek.nl

DE DOCENT
Drs. Robert Snel is een zeer ervaren docent die jarenlang (al bijna 35 jaar) op gepassioneerde en gedreven wijze filosofielessen doceert aan zowel de jeugd als volwassenen. Hij studeerde in Amsterdam en werkte korte tijd aan de UvA voor onderzoek en onderwijs omtrent de Nederlandse denker ‘Spinoza’. Volgens hem is filosofie veel te belangrijk om aan geleerden over te laten; filosoferen is voor iedereen!

‘DE DERTIGERSCLUB’
De DertigersClub organiseert events voor en door Dertigers. Wij staan voor dingen doen en nieuwe Dertigers ontmoeten! Je hoeft geen lid te zijn, maar wel een Dertiger 😉
www.dedertigersclub.nl

Filosoferen bij Pllek Members: