Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

05 april 2017

Over het IJ Festival viert 25ste editie!

Van 14 tot en met 23 juli viert Over het IJ Festival zijn vijfde lustrum. Het festival groeide in vijfentwintig jaar uit tot een begrip op het gebied van locatietheater en daagt in 2017 nieuwe en gevestigde theatermakers uit om de stad als podium te gebruiken. Bezoekers beleven tien dagen lang theater op onbetreden en spraakmakende binnen- en buitenlocaties: op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en diverse andere locaties in Amsterdam-Noord.

Speciale editie Zeecontainerprogramma
Het iconische Zeecontainerprogramma staat deze jubileumeditie in het teken van hoogtepunten uit het verleden en het locatietheatertalent van morgen. Gerenommeerde gezelschappen en makers die in een zeecontainer of elders op het Over het IJ Festival hun loopbaan startten, of er een bijzondere plek hadden, presenteren een nieuwe generatie theatermakers. Resultaat is een aantal unieke samenwerkingen van o.a. Schweigman&, Young Gangsters, Alexandra Broeder, BOG, Golden Palace, Berg&Bos en Alex d’Electrique.

Locatievoorstellingen
De eerste vijf locatievoorstellingen van Over het IJ Festival 2017 zijn bekend: The Village van Stichting Nieuwe Helden, Re- enactment of the now van Davy Pieters/Theater Utrecht, Lek van BOT, SOS EARTH – 99% weerbaar van TG Space en Happiness Unlimited van Project Wildeman. Alle voorstellingen spelen op verrassende locaties aan de oevers van het IJ. Voorbeelden zijn het Paleis van Justitie en Draka, een oude fabriek voor laagspanningskabels. Het complete programma is begin mei bekend.

Doorstromen
De 25e editie van Over het IJ Festival laat meer dan ooit zien hoe makers doorgroeien in het programma. Er is alle ruimte voor nieuwe vormen en de ontwikkeling van locatietheater. Het festival daagt makers uit de stad én de wereld te beschouwen en in een nieuw perspectief te zetten. Makers reflecteren en reageren op de stad, op thema’s en vraagstukken die er spelen. Als bezoeker kijk je samen met hen naar de stedelijke omgeving, hoort verhalen van bewoners, ontmoet nieuwe mensen en ontdekt nieuwe plekken.

Samenwerking in talentontwikkeling
In 2017 starten we een meerjarige samenwerking met Frascati Producties om de jongste generatie makers te begeleiden naar het professionele werkveld. Samen coproduceren we jaarlijks voorstellingen voor de stedelijke omgeving. Dit jaar zijn dat Wij beginnen vast van Collectief Walden en La Lucha Libre van La Isla Bonita. Op het gebied van talentontwikkeling werken we ook samen met het Grachtenfestival in de vorm van de muziektheater-wandelroute Variaties. Tot slot is er weer een nieuwe editie van Het Atelier: het gezamenlijke onderzoekscentrum voor locatietheater van Over het IJ Festival en Oerol.

Meer live-muziek in het festivalhart
Over het IJ Festival zet samen met café-restaurant Pllek aan de waterkant van de NDSM-werf weer een bruisend en inspirerend festivalhart op poten. Nieuw in 2017 is een uitgebreid programma met live muziek. In de weekenden zijn er swingende dansavonden in het café/restaurant. Het festivalhart is voor iedereen gratis toegankelijk en makkelijk bereikbaar vanaf station Amsterdam Centraal, met de directe pont naar de NDSM-werf en op de fiets via de Buikslotermeerpont.

Aangemeld door

Janine Driessen
Communicatie & Community