Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

05 januari 2017

Nieuw werk van Henk Schut in Scheepsbouwloods

Untitled (iets/niets)

Hoog tussen de oude stalen balken van de Noordstrook achterin de monumentale Scheepsbouwloods hangt een klein wit neon lichtwerk dat een wisselende boodschap toont: het ene moment schijnt het woord ‘niets’, het andere moment verandert het woord in ‘iets’.

De tegenstrijdigheid roept vragen op over de enorme lege ruimte waar het werk te zien is. Wat wordt hier precies bedoeld: wat is niets en wat is iets? Gaat het over leegte, wacht het op invulling om iets te kunnen worden? Of heeft leegte op zichzelf ook een waarde?

Deze vragen over de betekenis en waarde van de lege ruimte zijn niet alleen van toepassing op de Noordstrook. Ze gelden net zo goed voor de andere nog niet ingevulde ruimtes binnen de Scheepsbouwloods en ook voor het weidse terrein buiten om de loods heen. In de huidige bouwwoede waarin lege vlaktes overal in de stad snel worden ingevuld, vraagt het kunstwerk je even stil te staan bij de betekenis van de lege ruimte.

Untitled (iets/niets) is een initiatief van Art City NDSM, mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Stichting Kinetisch Noord en Stichting NDSM-werf. Met dank ook aan Bouwbedrijf Van Braam-Minnesma.

Aangemeld door

Janine Driessen
Communicatie & Community