Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

15 december 2016

Nieuw theater op NDSM

Vijf jaar geleden besloot Carel Helder om het Parooltheater in de Sint Pieterspoortsteeg nieuw leven in te blazen. Onder de naam Het Torpedo Theater zette hij hier, samen met ruim 60 vrijwilligers, een gevarieerd programma neer. Resultaat was een levendig theater met ruim 200 uitverkochte avonden per jaar variërend van theater tot aan muziek. Een nadeel van dit kleinste theater van Amsterdam, het biedt plek aan maar 30 bezoekers. Op zoek naar uitbreiding kwam een langverwachte droom van Carel opnieuw boven. Een (groter) theater in Amsterdam Noord, maar waar?

Eerder probeerde hij al uit te breiden in de oude Fiat garage, aan de Meeuwenlaan in Noord. Tot Carel langs kwam op de NDSM-werf, bij de nieuwe directeur van de Scheepsbouwloods, Rob Post. Hij liet Carel een oude ruimte in de loods zien genaamd ITW, wat staat voor Internationale Theaterwerkplaats. De droom van Carel kan eindelijk uitkomen. “De theaterwerkplaats moet weliswaar opgeknapt worden, maar kan een heel geschikte locatie zijn”, denkt Carel.

In de bovenzaal is ruimte voor theater voor 80 personen, beneden in de grote zaal voor 250 man. Ook bieden de verschillende verdiepingen veel ruimte voor ‘crossovers’. Je kan er exposities houden en tegelijkertijd een theatervoorstelling opvoeren. Het is een ruimte die vrijheid ademt. En juist omdat het geen klassiek theater is maakt het voor Carel een avontuurlijke ruimte om mee te werken. ‘Hier kunnen ‘echte’ ezels naar binnen grapt Carel’, vooruitkijkend naar zijn eerste avond ‘Nacht van de Ezel’.

Vrijdag 16 december gebruikt Carel de nieuwe theaterzaal voor de viering van het vijfjarig bestaan van het Torpedo Theater: De Nacht van de Ezel.

Aangemeld door

Janine Driessen
Communicatie & Community