Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

08 december 2016

No-Land tijdelijk terug in de Kunststad 

“Ik verlang vaak om over te gaan naar een nieuw tijdperk of een andere ruimte. Een plek met ademruimte die niet al te gedefinieerd is: no-land. Het gaat mij om de stemming van een verlaten of oningevulde ruimte waar je jezelf kunt uitvinden, keer op keer opnieuw. no-land is een state of mind; en er is er geen religie, geen politiek, geen staat.” ~ Kunstenaar Patricia de Ruijter

Patricia de Ruijter is de komende weken gast-kunstenaar van Art City NDSM met No-Land, een fotografische lichtinstallatie met acht levensgrote fotografische beelden getoond op vijf dubbelzijdige lichtbakken.

Het zijn foto’s van verlaten stedelijke plaatsen, van abstract gekleurde niveaus, van bewegingen van het licht, gestolde paden van energie, gegevens en verkeer, en primordiale landschap. Ze verbeelden een gevoel van verlatenheid, maar vertegenwoordigen ook romantiek, avontuur, en de kans om te ontsnappen aan de alledaagse realiteit. Deze ruimtes geven aanzet om toe te geven aan ontdekken, fantaseren en creëren. Niets is af, er zijn slechts sporen te vinden die de geest aanzetten – sporen van een bewogen verleden en een verre toekomst.

Tien jaar geleden in 2007 werd no-land bij de opening van de Kunststad tentoongesteld. Wat het uit moest stralen was verbonden met de idealen van deze bijzonder plek. In die tijd had Patricia een atelier in het tijdelijke complex Dazzleville buiten op de NDSM-werf. In 2003 en 2005 was ze ook initiator van Test-Portal,  grote internationale experimentele kunstfestivals die plaatsvonden in de nu afgebroken Docklandshal (dat tot 2009 tussen de Scheepsbouwloods en Lasloods in stond). Test-Portal bracht kunstenaars uit verschillende plekken van de wereld van Tokyo tot Istanbul samen, ze lieten o.a. hun geluid of videokunst zien, en gingen ter plekke samen werk maken om grensoverschrijdende verbindingen te onderzoeken. “Het was toen echt pionieren, er kwam toen nog weinig publiek naar de NDSM, er was zelfs nog geen NDSM-pontje.” 

Sindsdien heeft no-land door de jaren een nomadisch leven gehad: “verschillend publiek heeft erop gereageerd, ertussen gemediteerd, en naar muziek geluisterd. Kunstenaars hebben erin geparticipeerd. En zo was het steeds weer een beetje anders, en altijd in beweging.”

Ook het leven van Patricia zelf is in die tijd in beweging geweest. Na jaren te hebben gewoond in de kunstenaars kolonie Rijkshemelvaartdienst, is ze vorig jaar verhuisd naar een nieuw appartement vlakbij de NDSM in de Buiksloterham.

“Nu is No-Land hier weer aangeland in de Kunststad. Ik ben benieuwd hoe het nu weer op deze plek voelt en welke impulsen er nu aangewakkerd worden. Het liefst speel en sleep ik er een beetje mee rond door de stad en wie weet komt het weer tot een transformatie dat lijkt mij wel wat!! Op naar de volgende ronde!

Patricia de Ruijter: www.mediakaal.nl

http://mediakaal.nl/No-Land

Tot en met januari te zien in de Kunststad in de Scheepsbouwloods; het gebouw is open voor publiek van 9.00 t/m 18.00 uur.

Aangemeld door

Janine Driessen
Communicatie & Community