Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

17 november 2016

NDSM stofpluizen op een voetstuk gezet

Amsterdamse stofpluizen op een voetstuk gezet
Kunstenaar brengt een ode aan opgeveegde stofpluizen

Op 11 locaties in en rondom Amsterdam worden in november en december stofpluizen onder een microscoop geëxposeerd. Kunstenaar Pavèl van Houten verzamelde verschillende ‘samples’ van de openbare locaties die variëren van kerk tot museum, van kapper tot basisschool, van boerderij tot scheepswerf. Onder de microscoop kan je in detail bekijken wat er normaal in je stofzuiger verdwijnt.

De stofpluizen werden door de kunstenaar op locatie verzameld en verwerkt in het laboratorium van de afdeling pathologie van het universiteitsziekenhuis in Nagasaki Japan. Daar zijn ze op sterk water gezet, vermengt met paraffine, tot vier micrometerdunne plakjes gesneden en gekleurd met uiteenlopende chemicaliën.

De resultaten waren onverwacht voor de analisten; zo werd er veel materiaal gevonden dat amper te herleiden was, maar wel ongewoon esthetisch. Naast de onherleidbare vondsten werden er ook veel draadjes, etensresten, huidschilfers en delen insect gevonden. Met het project hoopt het kunstenaar op een herwaardering voor de stofpluizen die door de kamer zweven. ‘Hopelijk ziet men in dat deze bizar complexe materie het bekijken waard is.’

Stof is alom vertegenwoordigd in ons leven – alles ontstaat immers uit stof en zal weer stof worden. Vroeger werd er met ontzag naar stof gekeken – in de Middeleeuwen werden zelfs bijzondere krachten aan stof toegekend. Echter is het heden ten dage niet meer dan een nietszeggend bijproduct geworden dat wordt opgespeurd, opgeveegd en gedeponeerd bij het vuilnis. Van Houten: ‘Dit project brengt een ode aan het stof: onder de microscoop komt het stof tot leven en vormt een intrigerend landschap.’

De microscopen maken een tour door Amsterdam en omstreken langs de uiteenlopende locaties. Van 9 tot en met 22 december is de expositie te zien in de Expo Store in de Scheepsbouwloods.

Aangemeld door

Janine Driessen
Communicatie & Community