Toon kaart
Menu

Heb je nieuws te melden?

11 juli 2016

Joris Laarman genomineerd voor de Amsterdamprijs 2016

Op donderdag 2 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden bekend gemaakt voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. Joris Laarman (een bekende NDSM-er) is een van de genomineerden in de categorie beeldende kunst/vormgeving. Andere genomineerden zijn: Daria Bukvić, Tin Men and The Telephone, Stichting Brotherhood4Real (categorie Stimuleringsprijs), Wende, Sadettin Kirmizıyüz (Beste Prestatie), Lotte de Beer, Maria Barnas en Annejet van der Zijl (Bewezen Kwaliteit).

Verfrissende vernieuwingsdrang

Namens de jury maakte voorzitter Tracy Metz de genomineerden bekend. Daarbij roemt de jury het veelal vernieuwende karakter van het werk van de genomineerden. Voorzitter Tracy Metz: ‘Zij geven blijk van een verfrissende vernieuwingsdrang waar Amsterdam meer dan trots op mag zijn.’ De jury heeft in hun keuze ‘een aantal uiterst getalenteerde en ambitieuze kunstenaars genomineerd, die al op jonge leeftijd de stad hebben verrijkt met kunst van een uitmuntende kwaliteit.’

Negen iconen

Vanuit de ambtswoning van de burgemeester richtte Clayde Menso (directeur van het AFK) het woord tot deze ‘negen iconen van de Amsterdamse kunst’. Hij benoemt dat ‘het licht op groen staat voor een groep talenten die zich heeft warmgelopen op het podium, in plaats van in de coulissen… Een doortastende generatie die niet afwacht, maar zelf zijn nek uitsteekt – zowel artistiek als zakelijk.‘ 

Lees hier de volledige speech van Clayde Menso. Meer weten over de genomineerden? De biografieën vindt u hier.

Joris Laarman

Joris Laarman (1979) wordt de ‘Gerrit Rietveld van de eenentwintigste eeuw’ genoemd. Net als de beroemde Utrechter ontwerpt Laarman bijzondere stoelen. Zo is hij wereldvermaard vanwege zijn ‘Bone Chair’. Timmerwerk is het niet: de artistieke zetels komen allemaal na een ingenieus proces uit 3D-printers. Het zijn opvallende stukken uit een veel breder oeuvre. Naast meubels zoals stoelen, tafels en boekenkasten maakt Laarman ook innovatieve museum installaties.

Zijn werk is over de hele wereld te zien; in het MoMA in New York, Centre Pompidou in Parijs, Victoria & Albert museum in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam. In 2011 ontving Joris Laarman een ‘Innovater of the Year Award’ uitgereikt door The Wall Street Journal. Eind 2015 ging zijn solo tentoonstelling uit het Groninger Museum wereldwijd op tournee.

In het centrum van Amsterdam komt de eerste stalen brug ter wereld, 3D geprint door robots. Het project is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Heijmans draagt met bouwkundige en technische kennis bij om de brug te printen. Het unieke ontwerp van de brug is bedacht door Joris Laarman. De brug wordt in 2017 geplaatst over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal, op de Wallen in Amsterdam.

Bekijk het werk van Joris Laarman op www.jorislaarman.com

Tags: , ,